Connect with us

Društvo

U PIPERIMA: Glavni grad obnavlja rodnu kuću Ivana Milutinovića

Published

on

Na zahtjev predstavnika Saveza udruženja boraca NOR i antifašista Crne Gore Glavni grad će u saradnji sa nadležnim institucijama urediti rodnu kuću narodnog heroja Ivana Milutinović u njegovim rodnim Cerovicama u Piperima, na desetak kilometara od centra grada, piše Pobjeda.

Najavljujući za Pobjedu da će rekonstrukcija kuće početi narednog mjeseca, predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Pipera Milutin Ljumović poručuje da je to veoma značajno za sve nas, jer je Ivan Milutinović bio ne samo velikan Pipera, nego naše Crne Gore, kao i bivše Jugoslavije.

Navodeći da je rodna kuća Ivana Milutinovića stara više od 150 godina, Ljumović istiće da je ona u dosta lošem stanju. Kako dodaje, dogovoreno je da se u saradnji sa Glavnim gradom i nadležnim institucijama ona obnovi.

“Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković tim povodom ugostio je predstavnike SUBNORA Crne Gore predsjednika Zuvdiju Hodžića i potpredsjednika Slobodana Simovića i prihvatio njihov zahtjev da se kuća uredi”, navodi Ljumović.

Nakon tog sastanka, kuću Ivana Milutinovića su zajedno sa Ljumovićem i potpredsjednikom SUBNORA Simovićem posjetili pomoćnik direktora Agencije za stanovanje Glavnog grada Miodrag Pejović i Bato Brašković, nadležni za radove, koji su upoznati u kakvom se stanju kuća nalazi, odnosno što bi na njoj trebalo rekonstruisati.

“Kuću su obišli i Magdalena Radunović iz Muzeja i galerija Podgorice, kao i predstavnici Uprave za zaštitu kulturnih dobara Suzana Kapetanović, Milan Jovičević i Žarko Milošević“, kaže Ljumović.

Predsjednik UBNORA Pipera napominje da je utvrđeno što je potrebno uraditi na kući Ivana Milutinovića.

“Moraće da se zamijeni krov, renoviraju ispucali zidovi, zamijene dotrajali prozori. Treba popraviti i podove. Iz Glavnog grada i nadležnih institucija dobio sam potvrdu da će rekonstrukcija kuće početi narednog mjeseca”, poručuje Ljumović, koji je juče u vremešnoj kući u Cerovicama pokazao knjige i fotografije, biste i druge predmete koji govore o ovom istaknutom revolucionaru iz Pipera, po kome je i glavni gradski trg dugo nosio ime.

Podsjetivši da se 23. oktobra svake godine, povodom smrti Ivana Milutinovića, ispred njegove rodne kuće, kao i spomen biste u parku preko puta Savezne skupštine, okupi veliki broj građana, sagovornik Pobjede iskazuje zadovoljstvo zbog toga što će kuća uskoro biti renovirana.

“To je veoma značajno za sve nas. On je bio velikan naših Pipera, naše Crne Gore, kao i bivše Jugoslavije”, zaključio je Ljumović, uz napomenu da bi bilo lijepo da kuća bude otvorena za posjetioce, naročito za najmlađe koji treba da se upoznaju sa likom i djelom ovoga istaknutog heroja.

Impresivna biografija

Na spomen-ploči pored ulaznih vrata piše; „U ovoj kući rođen je 27. septembra 1901. godine narodni heroj Ivan Milutinović – istaknuti član Politbiroa CK KPJ, član Vrhovnog štaba NOV i POJ, komandant glavnog štaba NOPO za Crnu Goru i Boku, član Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije. Poginuo je 23. oktobra 1944. godine kod Beograda”.

Ivan Milutinović bio je jedan od najznačajnijih boraca iz Drugog svjetskog rata i najbližih saradnika vrhovnog komandanta Josipa Broza Tita Zajedno sa Vrhovnim štabom i proleterskim brigadama juna 1942 napustio je Crnu Goru i otišao u Bosansku krajinu, gdje je novembra iste godine na Prvom zasijedanju AVNOJ-a postao član njegovog Izvršnog odbora.

Sa glavninom partizanskih snaga, prošao je kroz borbe na Neretvi i Sutjesci, a novembra 1943. na Drugom zasijedanju AVNOJ-a postao je član njegovog Predsjedništva i povjerenik za narodnu privredu u Nacionalnom komitetu oslobođenja Jugoslavije.

U ljeto 1944. boravio je na oslobođenoj teritoriji Crne Gore, a u septembru je zajedno sa maršalom Titom otputovao u Sovjetski Savez, gdje je odlikovan Ordenom Kutuzova.

Nakon oslobođenja Beograda, 23. oktobra se u Pančevu ukrcao na jedan šlep i krenuo ka Beogradu.

Na Dunavu, u blizini Višnjice, šlep je naišao na zaostalu njemačku minu i tom prilikom od eksplozije i utapanja stradalo je ukupno sedam osoba, među kojima i Ivan Milutinović.

Prvobitno je bio sahranjen u Aleji narodnih heroja na Novom groblju u Beogradu, a 1948. godine je prenijet i sahranjen u Grobnicu narodnih heroja na Kalemegdanu.

Za narodnog heroja proglašen je 6. jula 1945. godine.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije