Connect with us

Ekonomija

BOJANIĆ: TE Pljevlja neće biti ugašena

Published

on

Termoelektrana (TE) Pljevlja neće biti ugašena, a zbog konflikta interesa i propusta u poslovanju, Odbor direktora Elektroprivrede biće smijenjen, saopštio je za TVCG ministar za kapitalne investicije Mladen Bojanić.

Bojanić je ranije naveo da vlasti vode pregovore za dobijanje novog roka za gašenje termoelektrane (TE) Pljevlja, koja je već potrošila 20.000 radnih sati koji su joj odobreni do 2023. godine prema regulativi Energetske zajednice.

– Da relaksiram građane, da kažem će se ugasiti – neće, to je već neka mala šansa, jer ćemo mi nešto uraditi po tom pitanju, ići ćemo u pregovore. Ja sam to više rekao da znaju ljudi o čemu se radi, male su šanse da toga dođe, jer ćemo naći neki kompromis i dogovor – kazao je Bojanić.

Vlada Crne Gore je zakazala sjednicu Skupštine akcionara EPCG za 25. februar, a Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić je saopštio je takva odluka u suprotnosti sa odredbama člana 135 i 152 Zakona o privrednim društvima.

Bojanić kaže da ga je sredinom decembra dočekalo rješenje ASK-a u kojem je, kako navodi, precizno napisano da je predsjednik Odbora direktora Đoko Krivokapić tri godine u konfliktu interesa.

– Da je on pune tri godine svjesno u konfliktu interesa i da je u tom trogodišnjem periodu istovremeno predsjednik Odbora direktora EPCG i predsjednik Odbora direktora Prve banke. Da ne bi sada išli samo na smjenu Krivokapića, po rješenju ASK-a, pa onda za ostale članove Odbora direktora, odlučili smo se da idemo na kompletnu smjenu svih članova Odbora direktora i naravno naišli smo na njihovo odbijanje postupanja po zahtjevu 99 odsto vlasnika – kazao je Bojanić.

Kineska Eksim banka neće aktivirati državnu garanciju Vlade Crne Gore na skoro 60 miliona eura, već samo onaj dio koji je dospio na naplatu, a to je gotovo pet miliona, kazao je Bojanić govoreći o vraćanju kredita za brodove Crnogorske plovidbe i Barske plovidbe.

– Dobili smo jednu povoljnu vijest iz tih razgovora, oni neće ići na naplatu kompletnog iznosa garancija, na svih 60-ak miliona, tako da će povući samo onaj dio koji je dospio – pojasnio je Bojanić.

On je dodao da je se godinama unazad davala nezakonita državna pomoć, te da se Agencija za zaštitu konkurencije, kako je naveo, nije mnogo trudila da radi svoj posao.

– Vlast se promijenila i ponašanje Agencije se drastično promijenilo – naveo je Bojanić.

Neći način da putarina kroz Sozinu bude niža

Bojanić je rekao da je Monteput jedino preduzeće koje posluje pozitivno, ali smatra da razlog leži u monopolu.

– Da li je taj rezultat stvarno rezultat menadžmenta ili monopola? Ja bih prije rekao da je to rezultat monopolske pozicije. Monteneput gazduje Sozinom, prolaz kroz tunel ćete plaćati 2,5 eura ko god da vodi to preduzeće – rekao je on.

Na pitanje da li će nova Vlada smanjiti cijenu putarine, Bojanić je odgovorio da će se naći način da cijena ide niže.

– Ili da barem ostane na istom nivou – rekao je Bojanić.

On je istakao da Odjeljenje za borbu protiv korupcije već radi punom parom, ističući da je već podnio dvije prijave protiv Barske i Crnogorske plovidbe.

Problem ako se ne preuzmu Embrajeri

Ponovio je da je plan da nova avio kompanija “ToMontenegro” bude aktivna prije sezone.

– Naš plan je da avioni nove kompanije lete prije sezone. “ToMontenegro” je formiran samo pred novu godinu. Imaćemo problema ako ne uspijemo da preuzmemo Embrajere i biće dodatni problem dobijanje licence za rad jer su kadrovi, piloti, tehničko osoblje obučeni za Embrajere – naglasio je Bojanić.

Prema njegovim riječima, situacija na Aerodromima je daleko gora od one prije godinu dana.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije