Connect with us

Ekonomija

APELACIONI SUD: Potvrđen stečaj u Vektri Montenegro

Published

on

Vijeće sudija Apelacionog suda, Katarine Đurđić, Marijane Pavićević i Rama Strikovića, odbilo je žalbu Dragana Brkovića i potvrdilo odluku sudije Privrednog suda, Zorana Ašanina, koji je polovinom januara otvorio stečaj u Vektri Montenegro.

Stečaj je otvoren na zahtjev švajcarske banke NLB Interfinans zbog duga od 60 miliona EUR, piše Pobjeda.

“Ne stoje navodi žalbe da je pogrešan zaključak prvostepenog suda da su ispunjeni uslovi za otvaranje stečaja nad Vektra Montenegrom, jer je tokom prethodnog postupka utvrđeno da stečajni dužnik ne postupa po planu reorganizacije, odnosno ne ispunjava obaveze iz plana prema predlagaču i ostalim povjeriocima. Takođe je u neprekidnoj blokadi računa ukupno 1,66 hiljada dana”, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Sud je odbacio Brkovićeve navode da prvostepeni sud nije utvrdio da li se plan krši i prema drugim povjeriocima, a ne samo prema NLB Interfinansu, navodeći da na to ukazuje i činjenica da je država raskinula reprogram poreskih obaveza, te da ima i drugih povjerilaca čija potraživanja takođe nijesu izmirena u skladu sa planom.

U odluci se ukazuje i da NLB Interfinans nije nezakonito preuzela imovinu kompanije Horizon logistics, koju je Vektra prema planu trebalo da ustupi banci, već je, nakon što je stečajni upravnik te kompanije odbio da ustupi imovinu, banka kao razlučni povjerilac, bila prinuđena da tu imovinu kupi na javnoj prodaji.

Sud odbacuje i navode žalbe da je NLB Interfinans trebalo da podnese predlog za izvršenje na osnovu plana reorganizacije i tako naplati svoja potraživanja, ukazujući da niko ne može uskratiti pravo povjeriocu čija potraživanja nijesu izmirena da pokrene stečaj. Sve i da je postupak izvršenja pokrenut, banka se ne bi mogla naplatiti, jer je račun u blokadi preko četiri godine.

Prvostepeni sud je, prema mišljenju Apelacionog, ispravno postupio kada je odbio prijedlog Vektre o dopuni izvještaja stečajnog upravnika, jer nije podnijet dokaz sudu o eventualnom postojanju novih okolnosti.

Pravilno je odlučeno i kada je sudija Ašanin odbio zahtjev za svoje i izuzeće predsjednika Privrednog suda, imajući u vidu da se o tome već odlučivalo.

Mina biznis

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije