Connect with us

Ekonomija

BDP: 50 odsto EU prosjeka

Published

on

Ilustracija (FOTO: interze.com)

Bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u prošloj godini iznosio je 50 odsto prosjeka Evropske unije (EU), saopšteno je iz Monstata.

Iz Monstata su kazali da je, od zemalja članica EU, prema konačnim podacima Eurostata, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći zabilježen u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad prosjeka EU i iznosi 260 odsto evropskog prosjeka.

Bugarska se nalazi na najnižem nivou sa 53 odsto prosjeka EU.

“Od zemalja iz regiona, Hrvatska ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći koji iznosi 65 odsto prosjeka EU, dok se Crna Gora nalazi na drugom mjestu na nivou od 50 odsto prosjeka EU”, navodi se u saopštenju.

Srbija se nalazi na nivou od 41 odsto evropskog prosjeka, Sjeverna Makedonija na 38 odsto, Bosna i Hercegovina na 32 odsto, dok se na Albanija nalazi na nivou od 31 odsto evropskog prosjeka.

Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku, prema standardu kupovne moći među zemljama članicama, u prošloj godini se kretala u rasponu od 58 odsto prosjeka EU u Bugarskoj do 135 odsto prosjeka EU u Luksemburgu.

Posmatrajući zemlje regiona, stvarna individualna potrošnja po stanovniku, prema standardu kupovne moći, se kreće u rasponu od 39 odsto do 66 odsto prosjeka EU.

Stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u prošloj godini iznosila je 60 odsto prosjeka EU.

BDP po stanovniku je uglavnom pokazatelj nivoa ekonomske aktivnosti, a stvarna individualna potrošnja po stanovniku je alternativni pokazatelj, bolje prilagođen da opiše materijalno blagostanje domaćinstva.

Generalno, nivo stvarne individualne potrošnje po stanovniku je više homogen nego BDP, ali i dalje postoje značajne razlike među članicama EU.

Struktura stvarne indivudalne potrošnje je bazirana na homogenim skupovima proizvoda i usluga koja domaćinstva konzumiraju ali su i dalje evidentne razlike između nivoa stvarne indidivualne potrošnje po stanovniku među zemljama članica EU.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije