Connect with us

Ekonomija

BERI: Crne slutnje čovjeka koji je prvi predvidio ekonomski krah 2008.

Published

on

Majkl Beri, legendarni ulagač sa Vol strita i osnivač fonda ”Skion kapital” koji je vodio do velike krize 2008, smatra da nas čeka ”majka svih finansijskih kriza”

Beri, koji je prvi predvidio veliku krizu na američkom tržištu nekretnina 2008. i koja je na kraju potopila svijet, smatra da su se ulagači na berzama previše zaigrali, što u kombinaciji s inflacijom ne vodi ni u šta dobro.

– Imamo više spekulacija nego u dvadesetim godinama 20. vijeka, koje su dovele do Velike depresije 1929. Imamo više valuacije nego u devedesetim godinama, koje su dovele do krize početkom dvehiljaditih, napisao je Beri na Tviteru.

On je konstatovao da su plate radnika u ovoj godini stagnirale, što je uz visoke stope inflacije osiromašilo većinu ljudi.

– Realne plate, prilagodimo li ih za inflaciju, u ovoj godini u SAD su pale za 2,2 odsto. Čini mi se da je ovo jedina zaista bitna vijest u maničnoj godini. Inflacija je ništa drugo nego masovni porez, ne zaboravite to, napisao je, piše portal Bonitet, prenosi Blic biznis.

Prije toga, podsjeća portal, na temu spekulacija na berzama, još u junu poručio je da su one predznak „majke svih slomova“: „Kada kripto padne s bilionskih vrijednosti, a razne meme dionice s desetina milijardi vrijednosti, gubici u Mejn stritu (ulica u kojoj je smješteno američko ministarstvo privrede, tj. realni sektor,) mjeriće se u veličinama BDP-a pojedinih zemalja.

Prethodno, Voren Bafet, američki milijarder i investicioni guru, objavio je u nedavnom intervjuu za Si-En-Bi-Si da dolazi još jedna pandemija, koja bi mogla biti gora od aktuelne pandemije.

Bafet je uvjeren da, uprkos tome što je pandemija savladana, svijet nije spreman da se nosi sa vanrednim stanjem. Još više ga brinu ekonomske posljedice korone koja je, kako tvrdi, najviše pogodila male privrednike.

– U martu prošle godine pandemija je zatvorila hiljade malih preduzeća. Prošla godina je donijela najveći pad američkog BDP-a od 1946. godine. Velika preduzeća su dobro prošla, ali još nije sve gotovo – rekao je Bafet.

Slavni milijarder priznao je u intervjuu da je i sam proživljavao trenutke finansijske neizvjesnosti jer nije znao što će se dogoditi s njegovim avio kompanijama.

– Svi znamo da postoji nuklearna, hemijska, biološka i sajber prijetnja i da društvo još nije spremno da se nosi s njom, rekao je Bafet. Slijedi pandemija kakvu još nismo vidjeli – zaključuje.

Dobre vijesti nema ni takozvani Dr Propast odnosno Nurijel Rubini koji je predvidio ekonomsku krizu iz 2008, a sada tvrdi da su moguća 4 scenarija, a kako posljedica globalne stagnacije i korona krize.

Najrealniji je kaže scenario “pregrijavanja“. Ako uzmemo u obzir trenutnu labavu monetarnu, fiskalnu i kreditnu politiku, te postepeno nestajanje korone, i”čepovi“ u lancima snabdjevanja bi pregrijali rast i centralne banke bi bile ostavljene u sendviču. Suočene sa zamkom duga i trajnom inflacijom iznad ciljane, centralne banke će skoro sigurno ići linijom manjeg otpora i kasniti u djelovanju, čak i ako fiskalna politika ostane labava, tvrdi Rubini.

Rubini kao moguće scenarije pominje i stagflaciju, usporavanje ili scenario “Zlatokose” koji podrazumijevanja smanjenje inflacije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije