Connect with us

Ekonomija

BIVŠA MINISTARKA SEKULIĆ ODGOVORILA MILATOVIĆU: Da li namjerno snižavate cijenu pšenice i za koga?

Published

on

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) i bivša ministartka ekonomije Dragica Sekulić pitala je novog ministra ekonomskog razvoja da li je u javnost sa tvrdnjama oko skladištenja pšenice u Luci Bar objavio kako bi je neko jeftinije kupio i dalje preprodavao.

“ I ko?”, pitala je Sekulić, saopšteno je iz DPS-a

Ona u saopštenju, koje prenose Vijesti, navela  da nijesu imali ni jednu ponudu osim da pšenica koja je na početku koronakrize koja je uvezena iz Francuske jer je Srbija zabranila izvoz ,bude skladištena u Luci Bar.

“To što država Crna Gora državnoj Luci Bar plaća skladištenje državne pšenice, po duplo nižoj cijeni od njihove zvanične tarife, vjerujem da Vam ne smeta i vjerovatno je samo stvar pompezne medijske interpretacije. Ono na šta Vam moram skrenuti pažnju je da za vrijeme mog ministarskog mandata nijednu dodatnu ponudu za skladištenje nijesmo dobili, o čemu se možete informisati uvidom u arhivu ministarstva. To ko, kome nešto nudi po kuloarima i po kojoj cijeni ne smije biti Vaš zvaničan iskaz jer Vas dovodi u situaciju da nekome pomažete da se mimo zakona dohvati državnog dobra”, kaže se u saopštenju.

Kako je kazala, činjenica da je obezbijeđena robna rezerva od momenta nabavke do kraja mandata prethodne vlade dva puta tretirana zaštitnim sredstvima, u skladu sa svim propisima, samo govori o odgovornom odnosu prema imovini.

“Nadam se da ste prije nego što se otišli u medije prvo angažovali nadležne državne institucije da iste tvrdnje provjere, jer bi sve suprotno bilo veoma neodgovorno”, saopštila je Sekulić.

Ona je kazala da je podatak da je sadašnja cijena tone pšenice na međunarodnom tržištu  oko 169 eura po toni netačna.

“Vaše objavljivanje netačnog podatka o trenutnoj cijeni pšenice na tržištu negativno utiče na vrijednost dobra kojim Crna Gora raspolaže. Naime, pšenica je berzanska roba i da ne bismo licitirali podacima, dovoljno je provjeriti Platts kotacije ovog proizvoda u crnomorskoj regiji, referentnoj za naše tržište, pa vidjeti da je za januar 2021. godine, cijena danas veća nego u momentu nabavke i to za preko 10 odsto”, tvrdi Sekulić.

 

Sekulićeva je kazaa da je “za nadati se da nova vlada ipak neće dozvoliti distorziju tržišta, ekstra profit ili bilo čiji povlašćen tretman, ishitrenom emisijom robnih rezervi. Moje je da to takođe posmatram i o istom obavještavam javnost. Kad sljedeći put izađete u javnost sa netačnim, neprovjerenim i paušalnim ocjenama kojima vještački spuštate vrijednost državne imovine, teško ćete se moći opravdati nesmotrenošću već ćete biti protagonista organizovanog kriminala”, navela je ona.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije