Connect with us

Ekonomija

BOJANIĆ RASKINUO UGOVOR: Beogradskoj advokatskoj kancelariji isplaćeno preko 300 hiljada eura za tri godine

Published

on

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić raskinuo je ugovor sa beogradskom advokatskom kancelarijom BDK, koju je bivša Vlada angažovala da im savjetima pomogne oko izlaska italijanske kompanije A2A iz Elektroprivrede (EPCG).

Za to im je plaćeno 302 hiljade EUR tokom 2018, 2019. i prošle godine ili 250 EUR po satu, prenose Vijesti.

Vlada je resornog ministra ovlastila 14. januara da raskine ugovor. Ugovor o raskidu ugovora potpisan je 27. januara ove godine. Bojanić je ugovore i podatke o isplatama na osnovu zahtjeva o slobodnom pristupu informacijama poslao predstavniku civilnog sektora Vuku Marašu koji ih je objavio.

Tu advokatsku kompaniju angažovala je 2018. godine bivša ministarka ekonomije Dragica Sekulić za savjetnika u preuzimanju akcija A2A u EPCG, eventualnoj budućoj prodaji državnih akcija u EPCG i Rudniku uglja.

Ugovorom je precizirano da satnica savjetovanja iznosi 250 EUR, kao i da je minimalni vremenski period na koji se može obračunati ova naknada 12 minuta. Ostavljena je mogućnost i da savjetnik poveća iznos satnice najviše 15 odsto u skladu sa svojom poslovnom politikom.

Bivše ministarstvo se obavezalo i da plaća paušal od 20,8 hiljada EUR mjesečno za prvih šest mjeseci angažovanja, kao i po 14,05 hiljada EUR mjesečno za narednih šest mjeseci. Predviđena je i mjesečna naknada troškova savjetnika od 550 EUR.

Ove cifre su navedene u neto iznosu, pa su povećavane za bankarske provizije i poreske obaveze. U ugovoru je navedeno i da advokatska kancelarija ne garantuje uspješno završavanje posla za koji je angažovana.

Ugovor je u ime BDK potpisao advokat iz Podgorice Luka Popović, na osnovu ovlašćenja Tijane Kojović iz beogradskog advokatskog tima.

Bojanić je i raskid ugovora potpisao sa Popovićem, uz obavezu plaćanje zaostalog duga od 850 EUR. Bojanić je ovaj ugovor problematizovao krajem decembra prošle godine. Bivša ministarka Sekulić je odgovorila da su ovu akvokatsku kuću angažovali u skladu sa zakonom da bi maksimalno zaštitili imovinu građana Crne Gore kojom se upravljalo.

Ona je navela da su od ove advokatske kancelarije dobijali savjete za posao izlaska A2A iz EPCG, vrijedan 230 miliona EUR.

Italijani su od kraja 2009. do 1. avgusta 2017. godine rukovodili menadžmentom EPCG. Nakon raskida partnerstva sa državom vlasnički ulog A2A isplaćen je iz četiri tranše. Italijani su isplaćeni krajem 2019. godine.

Nakon izlaska A2A iz EPCG toj advokatskoj kancelariji je tokom prošle godine isplaćeno 120 hiljada EUR. Dio poslova iz ugovora za koje je BDK angažovan u vezi sa budućom prodajom državnih akcija u EPCG i Rudniku uglja, nije realizovan jer je Vlada odustala od te namjere. Kupljene su i akcije malih akcionara u Rudniku uglja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije