Povežite se sa nama

Ekonomija

Centralna banka: Produžene mjere za ublažavanje negativnih efekata korone na finansijski sistem

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Savjet Centralne banke Crne Gore (CBCG) donio je odluku o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja epidemije korona virusa na finansijski sistem koje će se primjenjivati od početka naredne godine.

Na današnjoj sjednici Savjet je, kako je saopšteno iz CBCG, usvojio i više podzakonskih akata.

-Savjet je donio Odluku o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja epidemije zarazne bolesti COVID 19 na finansijski sistem, koja će se primjenjivati od 01. januara 2022. godine, a kojom se, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom i ekonomskim trendovima, revidiraju važeće mjere Centralne banke Crne Gore, usmjerene ka smanjenju negativnih posljedica uticaja pandemije- navodi se u saopštenju.

Na snazi, kako su naveli iz CBCG, ostaje mjera koja omogućava restrukturiranje kredita korisnicima kredita – fizičkim licima kojima je, kao posljedica negativnog uticaja zarazne bolesti COVID 19, prestao radni odnos, smanjena zarada više od deset odsto ili im nije isplaćena neto zarada više od tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva u skladu sa ovom odlukom.

Do daljnjeg će, kako se dodaje, važiti i mjera zabrane isplate dividende akcionarima banaka (osim u vidu akcija).

-S obzirom da 31. decembra 2021. godine ističe ranije usvojena makroprudenciona mjera koja se odnosila na ciljano ograničenje rasta neobezbijeđenih gotovinskih kredita fizičkih lica, Savjet je danas donio Odluku o makroprudencijalnim mjerama koje se odnose na kredite koje kreditne institucije odobravaju fizičkim licima. Ovom odlukom se na još godinu dana produžava primjena pomenute makroprudencione mjere. Prethodno je izvršena analiza trendova kretanja neobezbijeđenih gotovinskih kredita, na osnovu koje je utvrđena potreba produžetka njene primjene, uz određene korekcije- navodi se u saopštenju.

Pored postojećih kriterijuma, Odlukom se, kako se dodaje, uvodi i kvalitativni kriterijum kojim se dozvoljava da banke koje sprovode dobre prakse odobravanja gotovinskih neobezbijeđenih kredita fizičkim licima, odnosno imaju nizak udio nekvalitetnih kredita u ovom segmentu kredita (3,5%), mogu odobravati gotovinske neobezbijeđene kredite ili ugovarati produženje roka otplate iz osnovnog ugovora sa rokovima dužim za dvije godine u odnosu na rokove utvrđene Odlukom (osam godina za kredite sa prvobitno utvrđenim rokom otplate od šest godina, odnosno deset godina za kredite sa prvobitno utvrđenim rokom otplate od osam godina).

-U cilju ispunjavanja obaveza koje proističu iz Zakona o kreditnim institucijama, a koji će se primjenjivati od 1. januara 2022. godine, Savjet je donio Odluku o obračunu i iskazivanju efektivne kamatne stope na kredite i depozite i Odluku o sadržaju i načinu vođenja registra pružalaca finansijskih usluga- zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije