Connect with us

Ekonomija

DA LI JE MARTINOVIĆ PRVI MILIONER DEMOKRATA: Izbjegava rodni Kolašin, a uvećava imovinu

Published

on

Prema informacijama koje su počele da kruže i društvenim mrežama, ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović nastavio je da uvećava svoju imovinu, pa su ga mreži X prozvali „prvim milionerom Demokrata“.

Kao potvrdu za ove navode, na mrežama se ističe da Martinović ima dva hotela u Kolašinu, a da je trenutno i u biznisu sa kupovinom parcela na dijelu gdje će proći druga dionica auto-puta. Iako se na društvenim mrežama može naći sve od fikcije do istine, navodi oko Martinovića više naginju ka istini, ako uzmemo u obzir njegov razvojni put od odbornika Socijalističke narodne partije (SNP) koji je od imovine imao audi iz 2002. godine, do prvog nasljednika Kolašina. „Odbornik“ Martinović koji je u “sprženoj” zemlji, kako vole da nazivaju Crnu Goru u periodu prije njih, bio progonjen i potlačen, napreduje do ministra, a imovina sa starog audija prelazi u malu imperiju koju krase stanovi, kuće, šume, livade i ušteđevina od oko 36.000 eura.

Sve ovo je Martinović prijavio u imovinskom kartonu, a progresija kojom je iz godine u godinu uvećavao pokretnu i nepokretnu imovinu, uglavnom kroz ”nasljeđe”, je posao za istražne organe. Osim prijavljene imovine, Kolašinci odavno sumnjaju da je Martinović vlasnik jednog hotela u Kolašinu koji se vodi na ime njegovog rođaka.

Vladimir Martinović poznat i kao ”Balvan”, ”Šega” i ”Osvrtaj”: Nakon što mu nijesu uspjele malverzacije sa vodovodnim cijevima, prešao na bob, ali ni tu mu ne ide. Poznat kao nezvanični hotelijer koji je ”karijeru” počeo nelegalnom sječom šume i tovarenjem balvana

Kolašinci smatraju da su ove tvrdnje tačne jer je plac na kojem je hotel napravljen navodno kupila bivša djevojka (ime poznato redakciji) Martinovića, od banke Societe generale Montenegro, koja ga je prodavala jeftino kao hipotekarni povjerilac. Iako se kao kupac navodi tadašnja Martinovićeva djevojka, upućeni tvrde da su plac kupili zajedno da naprave porodičnu kuću.

Kada je, međutim, ljubavi došao kraj, bivša djevojka prodaje plac D.O.O. Stefan čiji je vlasnik blizak rođak Martinovića. On joj isplaćuje njen dio, a Kolašinci svjedoče da je bilo veliko pitanje hoće li ostavljena mlada pristati na taj dil.

Martinović na tom placu ulaže u gradnju hotela na najluksuznijoj lokaciji u Kolašinu, koji se, kako tvrde u ovom gradu, samo vodi na rođaka.

Zbog svega navedenog Kolašinci pričaju i da Martinović sada gradi drugi hotel, i to kako se sumnja, u dijelu park šume Dulovine gdje je posječeno skoro 13 kubika stabala, na samo pet-šest metara od Botaničke bašte – zaštićenog područja izuzetnih vrijednosti biodiverziteta koja je životno djelo našeg nedavno preminulog Daniela Vinceka. Ova vrijedna botanička zaostavština Kolašina izgleda da mnogo ne impresionira nadležne, čim se o ovom slučaju i do danas ćuti.

Đe god se pominje nelegalna sječa u Kolašinu, tu se nekako dođe do Vladimira Martinovića

Portal Aktuelno je pisao da je parcela na kojoj je nelegalno posječena šuma upisana kao vlasništvo Dragović Žoržete. Uvidom u dokumentaciju, vidi se da je isto lice tokom Javne rasprave o Nacrtu prostornog plana opštine Kolašin tražilo, kroz primjedbe na Nacrt plana, da se izdaju smjernice za urbanističko-tehničke uslove iz PUP-a za objekat porodičnog stanovanja spratnosti P+Pk,  na toj katastarskoj parceli. Navodi se i da je prethodnom vlasniku izdata građevinska dozvola 1979. godine te da su za nju plaćene komunalne naknade. Niko u Kolašinu ne zna ko je Dragović Žoržeta na koju se vodi plac, ali znaju da su Dragovići u rođačkim vezama po majci sa bivšim predsjednikom Opštine i aktuelnim ministrom turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimirom Martinovićem na čijeg se rođaka, po očevoj strani, vodi hotel koji se nalazi u neposrednoj blizini, na svega 50-tak metara od mjesta gdje su stabla nelegalno posječena.

Da je sklon zaobilaženju zakona, ovaj bivši odbornik i predsjednik Opštine, a aktuelni ministra dokazao je još u mladim danima, sada već daleke 2016. godine kada je sa rođacima posjekao 1000 m3 šume, izvezao je bez prijema, lagerisao bez dozvole i uz opasnost  od požara i namnožavanja fitopatogenih organizama, i finalno odvezao bez otpremnice. Osim što je prekršio procedure, Martinović je oštetio državni budžet jer nije platio ni centa od predviđene takse.

Dejan Ljevnaić – Martinovićev saradnik u malverzacijama

Ako se po jutru dan poznaje, a Martinović po nelegalnom šeganju drveća, onda i ne čudi informacija o kojoj je Portal Aktuelno detaljno pisao, kako je kao predsjednik Opštine podijelio milion eura opštinskog novca „direktnom“ pogodbom, bez tendera, i to prijateljima i firmama bivših URA-ša i Demokrata. Da su mu državne pare mile kada se radi o prijateljima, dokaz je i nedavno poništeni tender za bob na Bjelasici, čiji je naručilac Ministarstvo turizma. Tender je poništen jer je Uprava za kapitalne projekte koja je usvojila žalbu jedne kompanije kojom se utvrdilo da je tender „crtan“ za firmu SunKid iz Austije čiji je generalni zastupnik Dejan Ljevnaić, kontoverzna ličnost i omiljeni saradnik Demokrata u Kolašinu. Portal Aktuelno je pri samom raspisivanju tendera upozoravao da je cijena od više od tri miliona previsoka, te da se tender namješta za firmu SunKid, čiji je zastupnik upravo Ljevnaić, koja je radila bob na Jahorini ali za tri puta manje sredstava, jer računica pokazuje da je jahorinski, bez restorana, koštao oko milion.

Projekat boba na Bjelasici je Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, na čijem čelu je Vladimir Martinović. Interesantan je podatak da je Martinović, kao predsjednik Opštine, Odluku za određivanje lokacije potpisao još u martu prošle godine. Sada se sve više nazire šema odnosa Ljevnaić-Martinović, a otvoreno se sumnja da dijele prihode od sumnjivih poslova, gdje Ljevnaić odnosi većinu, a Martinoviću i kompaniji daje “mrvice” sa tenderskog “stola”. Ipak, u poslovima vrijednim više miliona, ni mrvice nijesu za zanemarivanje.

L.P.Đ.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije