Povežite se sa nama

Ekonomija

DRECUN: Cijene dotakle gornji plafon podnošljivosti

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crnogorska vlada već sada bi trebalo da razmišlja o promjenama fiskalnih opterećenja na osnovnu cijenu goriva, jer su cijene već dotakle gornji plafon podnošljivosti za najveći dio građana Crne Gore, rekao je za Portal RTCG ekonomski analitičar Predrag Drecun

On je, komentarišući najavljeno 14. po redu poskupljenje goriva od Nove godine, rekao da to pitanje Crnu Goru pogađa kao elementarna nepogoda, te da se može djelovati na dva načina.

Jedan je, pojašnjavam kratkoročno – promjenom akcizne politike, te na dugi rok – stvaranjem naftnih rezervi.

“Procjene su da će cijene rasti i u narednom periodu. Ima načina da se reaguje na kratak rok i na dugi rok. Na kratak rok bi bilo promjenama fiskalnih opterećanja na osnovnu cijenu goriva i vlada to može da uradi i trebalo bi da već ozbiljno razmišlja o tome, jer cijena goriva već udara u neki gornji plafon podnošljivosti za najveći dio građana, pa bi ozbiljno trebalo da razmisli o akcizama ili da se privremenim mjerama to dovede u red dok se ne formiraju strateške rezerve”, kazao je Drecun za Portal RTCG.

Upozorava da bi Vlada Crne Gore morala da reaguje, a potrebno je, kaže, izvršiti pritisak javnost na izvršnu vlast kako cijene bezolovnog 95 ne bi smjele preći cijenu od 1.45 centi.

Kad su u pitanju strateške naftne rezerve, Drecun kaže da se moraju birati povoljni trenuci u cijenama nafte, kako bismo izbjegli ovoliku zavisnost.

“Propustili smo šanse kad je nafta bila čak u minusu, kad je cijena bila negativna. Da smo tada imali prostora da je skladištimo, mogli smo izbjeći sve ove situacije, budući da ne trošimo ogromne količine nafte”, kaže Drecun.

Novo poskupljenje cijena goriva, kako je rekao, povući će za sobom i novi talas poskupljenja, a ukupna dešavanja na svjetskom tržištu nafte, te zdravstvena kriza, mogla bi voditi u i u novu svjetsku ekonomsku krizu.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Zekovic Bobo
Zekovic Bobo
23.10.2021. 15:29

Gospodine Drecun,
plafon je plafon. Ne postoji donji plafon, nego samo onaj iznad nas, ako ste mislili na pravi plafon. Ako ste mislili na granicu, onda zaista postoje donja granica i gornja granica neke matematicke funkcije ili nekog stanja. Ako ne postoje neke druge granice izmedju donje i gorenje, ali postoje tacke ili faze toka nekog stanja ili funkcije. Moze jos da se kaze da u vasem slucaju da je stanje sa ekonomijom podnosljivo ili nepodnosljivo. I to je neka vrsta medjasa. Dakle, morali ste biti jasni i reci da li je stanje u Crnogorskoj ekonomiji podnosljivo ili nepodnosljivo. Evo naprimjer da ste dali ocjenu da je stanje ekonomije u Crnoj Gori vise nepodnosljivo i da je dozlo u zonu totalnog propadanja, bio bi posve jasan Vas stav i sasvim dobra osnova za razmisljanja kuda i kako. Ovo sa plafonom je Vasa egzibicija da ne reknete bobu da je bob, ne ne reknete losoj crnogorskoj ekonomskoj politici da je izgubljena, da ne pozovete na odgovornost one koji danas survavaju u bezdan ionako survanu Crnogorsku privredu.

Sponzor

Najčitanije