Connect with us

Ekonomija

DRECUN: I stara vlada bi se zadužila, učimo na najskuplji način – na greškama

Published

on

Ocjenjujući godinu za nama za Portal RTCG, ekonomski analitičar Predrag Drecun kaže da je 2020. bila jedna od najgorih u našoj istoriji.

Crna Gora je donijela niz loših odluka, jer se, kako je rekao, turistička sezona mogla znatno ublažiti boljom regulacijom kretanja ljudi.

“Umjesto zabrane, trebalo je dozvoliti da se ulazi sa testovima iz zemlja okruženja, koje čine najveći dio naše turističke tražnje. Hrvatska i Albanija su bolje odigrale ovu igru. Sad nema kukanja, već iskoristiti tu najskuplju školu koja se zove učenje na greškama”, poručuje Drecun.

On 2021.ocjenjuje kao specifičnu, sa novom vladom na budžetskim temeljima stare.

“Nijesam optimista, najviše zbog toga što će vlada raditi u politički nemogućim uslovima. Podrška ovoj vladi se održava strahom od povrataka prethodne vlasti, bez suštinske podrške. Vidjeli smo da je privreda žilavija nego što se moglo očekivati. Ovu godinu moramo iskoristiti da se značajno restrukturiramo, kako bi 2022. godinu dočekali spremni,” kaže Drecun.

Smatra da bi Crna Gora bi morala već u 2021. godini da formira agrarni budžet od oko 200 miliona eura i državnu strategiju podrške poljoprivredi.

Da nije bilo zadužena nove vlade, Predrag Drecun kaže da bismo već imali problema u javnim finansijama.

“To je ono što bih ja pratio da sam na mjestu opozicije, a ne bih osporavao očiglednu nuždu da se zadužimo. I da je ostala stara vlada, siguran sam da bi se i ona zadužila, jer je ‘rupa’ u javnim finansijama najmanje 800 miliona eura. Dakle, ovo zaduženje nam daje malo kiseonika, ali ne zadugo, ako ne krenemo u jačanje realnog sektora”.

Kao problem izdvaja to što kasnimo sa modernom infrastrukturom toliko da je to neozbiljno.

“Autoput kasni, željeznica zastarjela, putevi loši. Regionalni razvoj neuravnotežen. Sjever se gasi. Mora se ostaviti neko i u sjevernom dijelu da živi. Za to nam treba politika koja će stimulisati to. Prioritet po meni je dovršiti započetu dionicu autoputa. “

Drecun kaže da je emisija obveznica pokazala da promjenom vlade nije došlo do pada povjerenja u državu.

“Crna Gora može još mnogo da napreduje u pravcu poželjne investicione destinacije. Radi se o pravnoj sigurnosti investicije. Treba napraviti sistem da ne zavisi od vlasti. Ja sam predlagao bivšoj vladi da napravi nacionalni savjet za investicije na nivou parlamenta. To predlažem i novoj vladi. Time bi se izbjegle dalje politizacije investicionih ulaganja.”

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije