Connect with us

Ekonomija

ELEKTRONSKA FISKALIZACIJA: SDP zakonom za dodatnu milionsku subvenciju, Vlada daje 100 eura pomoći po poreskom obvezniku

Published

on

Socijaldemokratska partija (SDP) predložila je izmjene Zakona o elektronskoj fiskalizaciji prema kome će poreski obveznici zbog novih troškova, iz budžetske rezerve, dobiti ukupno milion eura subvencija.

“Vlada će iz budžetske rezerve za subvencionisanje troškova poreskim obveznicima koji će biti izazvani primjenom ovog zakona izdvojiti 1.000.000 eura. Ministar finansija i socijalnog staranja će posebnim Pravilnikom definisati raspone subvencionisanja”, navodi se u Predlogu zakona SDP-a, koji se već nalazi u skupštinskoj proceduri.

VELIKI TROŠKOVI

SDP je kao razloge donošenja izmjena zakona navela dodatne troškove koji će pogoditi mala i srednja preduzeća.

“Smatramo opravdanim da resorno ministarstvo pomogne poreske obveznike na način što će im omogućiti da besplatno dobiju bazični paket potreban za početak primjene ovog zakona. Na ovaj način bi država pokazala da joj je stalo da svi poreski obveznici uđu u proces fiskalizacije, jer na bi omogućila svima ravnopravni položaj, posebno imajući u vidu mala i srednja preduzeća”, navodi se u razlozima.

Ova preduzeća su, kako se dalje navodi, najteže pogođena pandemijom Covid-19 zbog čega je u turizmu, ključnoj privrednoj djelatnosti u našoj zemlji, pad prihoda preko 70%.

“Slıčno je i sa brojnim drugim granama privrede, ugostiteljstvom i saobraćajem posebno, što dovodi veliki broj naših privrednika u nezavidan položaj iz kojega je i zatvranje djelatnosti mogući izlaz”, navode predlagači zakona Draginja Vuksanović Stanković i Raško Konjević.

FISKALIZACIJOM PROTIV POTKRADANJA DRŽAVE

Elektronska fiskalizacija, kojoj su se u početku protivili poslodavci, podrazumijeva da se sve registar kase povežu sa Upravom prihoda, odnosno da se svi izdati fiskalni računi objavljuju na internetu, a da se provjera može izvršiti elektronski.

Aktuelni model fiskalizacije koji podrazumijeva registar kase i izdavanje fiskalnih računa, pokazao se kao prevaziđen, jer su dovitljivi trgovci i ugostitelji, naročito na primorju tokom sezone, uvijek nalazili način da ne izdaju fiskalne račune ili da izdaju neispravne.

Na taj način se država, godinama nazad, potkradala za desetine miliona eura. Osim što je stari sistem kompleksan i zastario, Uprava prihoda nema informaciju o prometu roba i usluga u realnom vremenu, pa se samim tim ne vrše komparativne analize sa podacima sa poreskih prijava i uporedne analize oporezivog prometa za poreskog obveznika.

VLADA DAJE 100 EURA POMOĆI

Podsjetimo, Vlada je kroz novi paket mjera podrške privredi i građanima obezbjedila jednokratnu finansijsku pomoć od 100 eura za uvođenje sistema elektronske fiskalizacije.

“Pravo na jednokratnu finansijsku pomoć u iznosu od 100 eura imaju obveznici koji privrednu djelatnost obavljaju u nekoj od djelatnosti koje su novim paketom mjera prepoznate kao ugrožene, kao i oni koji su izmirili sve poreze i doprinose na zarade zaposlenih koji su bili dospjeli za plaćanje na dan 30.09.2020. godine, ili redovno izmiruju reprogramirane obaveze”, saopštila je nedavno Uprava prihoda.

Poreski obveznici koji uspostave sistem elektronske fiskalizacije zaključno sa 31.03.2021. godine, pravo na finansijsku pomoć ostvaruju bez podnošenja zahtjeva i bez potvrde o namjeni utrošenih sredstava, na način što će, nakon zvanične registracije, fiksni iznos finansijske pomoći biti uplaćen na njihov tekući račun.

Uprava prihoda je podsjetila obveznike fiskalizacije koji se bave gotovinskim transakcijama da je prije prelaska na sistem elektronske fiskalizacije potrebno izvršiti defiskalizaciju postojećih poreskih registar kasa, odnosno očitavanje fiskalne memorije.

Izmjenama Zakona koje je Ministarstvo finansija izradilo shodno inicijativama privrednika zbog trenutne ekonomske krize izazvane pandemijom zarazne bolesti Covid-19 poreski obveznici koji na novi sistem evidentiranja prometa ne pređu 1. januara 2021. godine, moći će to da učine najkasnije do 1. juna 2021. godine.

Nezvanične procjene govore da će troškovi po poreskom obvezniku zbog fiskalizacije iznosti do 400 eura, a da će fiskalizacojom državna kasa biti punija za više desetina miliona eura.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije