Connect with us

Ekonomija

EVROPSKI PARLAMENT: Abazović traži pomoć od EU da vrati kineski kredit za autoput

Published

on

Potpredsjednik crnogorske Vlade Dritan Abazović zatražio je od Evropske unije pomoć kako bi vratili kredit koji je Crna Gora uzela od kineske Eksim banke za izgradnje prvog dijela dionice auto puta Bar Boljari.
On je pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) kazao je da je veliki problem dug prema Kini.
„Molimo vas da nam pomognete da vratimo taj novac, da taj zajam zamijenimo za zajam kod neke evropske banke, i da se sklopimo saradnju sa nekom evropskom finansijskom institucijom i da prekinemo kineski uticaj“, rekao je Abazović, prenose podgorički mediji.
Prva dionica autoputa u Crnoj Gori, koji treba da vodi od Jadranskog mora (Bara) do granice sa Srbijom (Boljare), trebalo je da bude završena u maju 2019. godine, ali je zbog probijenog roka potpisan aneks ugovora za novim rokom 30. septembar 2020. godine. Ni taj rok, medjutim, nije ispoštovan. Kako je saopšteno iz nove Vlade, novo probijanje roka za završetak izgradnje prve dionice autoputa u Crnoj Gori od Podgorice do Kolašina zahtijeva potpisivanje novog aneksa ugovora između Vlade Crne Gore i kineske kompanije CRBC (China Road and Bridge Corporation) koja je glavni izvođač radova.

Ugovorena cijena je prvobitno bila 809 miliona dolara, a zatim je povećana za još oko 90 miliona za naknadnu izgradnju pristupnih puteva ka Podgorici i komunalne infrastrukture uz autoput.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije