Connect with us

Ekonomija

FAZNO OD 15. DECEMBRA: Pejović najavio zatvaranje KAP-a

Published

on

Vlasnik Uniproma, Veselin Pejović, najavio je da će od 15. decembra, zbog nepostizanja dogovora sa Elektroprivredom oko cijena struje, početi fazno gašenje Kombinata aluminjuma i dodao da je to konačna odluka i da ni sa kim više neće pregovarati.

„Nakon 50 godina rada KAP-a, a osam godina od kako njime upravlja Uniprom, baš u trenutku kada je cijena aluminijuma veoma povoljna na berzi, nažalost moram saopštiti da su sve učinili da danas najavimo da se KAP zatvara“, rekao je Pejović na konferenciji za novinare.

Plansko gašenje će, kako je najavio, početi 15. decembra.

„Što se mene tiče, ja sam sa svim pregovorima završio, i nemam razloga da bilo sa kim više pregovaram“, poručio je Pejović.

Gašenje je najavljeno zbog visokih cijena struje koje će važiti od 1. januara, kada Unipromu ističe ugovor sa EPCG.

Pejović je objasnio da su imali ugovor sa EPCG o isporuci struje za ovu godinu, koji je, kako tvrdi, automatski trebalo da se produži na narednu, pod istim uslovima kao što imaju sada.

KAP je plaćao EPCG 45 eura po megavat satu (MWh).

EPCG je, prema riječima Pejovića, prvo ponudila cijenu struje od 120 eura po MWh plus PDV, a sada su ponudili još visočiju cijenu, od 127 eura po MWh.

On tvrdi da je KAP u istoj kategoriji potrošača kao Željezara i Željeznica Crne Gore, ali da je samo aluminijumskoj kompaniji određena ta cijena.

„EPCG sve vrijeme manipuliše informacijom da će ukoliko zadrže normalnu cijenu struje prema KAP-u, biti u minusu 80 do 100 miliona. Mi protiv građana nikada nećemo raditi, a vjerujem da će u EPCG, s obzirom da će gašenjem KAP-a imati 100 miliona viška, ovaj profit podijeliti sa građanima na način što će im od januara smanjiti cijenu struje 50 odsto“, rekao je Pejović.

On je rekao da u KAP-u vjeruju da će EPCG time napraviti odličnu stvar za ekonomiju Crne Gore.

„Opet ponavljam da nikada nijesmo, niti ćemo sticati profit preko leđa građana“, kazao je Pejović.

On je rekao da se odriče svega, odnosno ulaganja koja je žrtvovao osam godina, ali da neće da dozvoli da građani trpe zbog Uniproma.

„Kod mene su prioritet građani. Neka država iznese da je Uniprom pomogla sa jednim eura od 1982. godine od kada sam počeo da se bavm privatnim biznisom i ja ću sve što imam da potpišem i da se odreknem svega“, poručio je Pejović.

On je rekao da megavat kod EPCG košta najviše 28 eura.

„Mi smo plaćali najskuplje u svijetu od svih kombinata – 45 eura, plus četiri eura za prenos, znači 49 eura“, precizirao je Pejović.

On je naveo da su EPCG, Vladi i resornim ministarstvima još u junu poslali dopis u vezi aktuelne situacije, ali da na njega niko nije odgovorio do unazad 15 dana.

Pejović je podsjeto i da Unprom zapošljava 500 radnika.

„Zabrinuti smo, na prvom mjestu, zbog otpuštanje preko 500 radnika i prekid saradnje sa više od 200 domaćih kompanija“, dodao je Pejović.

On tvrdi i da su predstavnici države, određeni ministri, čelnici javnih preduzeća i službi pokrenuli hajku protiv Uniproma.

„Stvoren je ambijent u kome sam ja kao vlasnik predstavljen na najružniji mogući način“, naveo je Pejović.

On je rekao da je sve što je stekao, stekao samostalno i bez nečije pomoći.

Pejović je u brojkama predstavio aktivnosti Uniproma za ovih osam godina i rezultate ostvarene u industriji proizvodnje aluminijuma sa efektima po državu Crnu Goru.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije