Connect with us

Ekonomija

GAS AVIATION IZBAČEN IZ Crne Gore: U avione ugrađivali falsifikovane djelove

Published

on

Kompanija Gas Aviation iz Smederevske Palanke, vlasništvo Željka Ivoševića (51), više neće moći u Crnoj Gori da održava vazduhoplove, jer je Agencija za civilno vazduhoplovstvo uklonila sa liste prihvaćenih organizacija za održavanje i obezbjeđenje kontinuirane plovidbenosti vazduhoplova.

“Kompanija Gas Aviation je uklonjena sa liste prihvaćenih organizacija 26. marta, nakon što je konstatovano da je na jednom od vazduhoplova koje je održavala ova firma, ugrađeno više komponenti sa falsifikovanim/krivotvorenim sertifikatima”, saopšteno je Pobjedi iz Agencije, ne precizirajući o kojem i čijem vazduhoplovu se radi.

Agencija je, kako se navodi, procijenila da je ovim postupkom došlo do direktnog ugrožavanja sigurnosti vazdušnog saobraćaja i preduzela mjeru uklanjanja sa liste.

“Sigurnost vazdušnog saobraćaja je bila i ostaje prioritet u radu Agencije za civilno vazduhoplovstvo i u slučajevima u kojim dolazi do ugrožavanja sigurnosti nema kompromisa”, poručeno je iz Agencije.

Kompanija Gas Aviation je bila na listi prihvaćenih organizacija za održavanje i obezbjeđenje kontinuirane plovidbenosti vazduhoplova upisanih u Registar civilnih vazduhoplova, koji vodi Agencija za civilno vazduhoplovstvo. Ova kompanija je krajem marta uklonjena sa liste organizacija, koje su prihvaćene od Agencije za civilno vazduhoplovstvo.

“Kompanija Gas Aviation dominantno se bavila poslovima održavanja vazduhoplova, pa i nekih koji su upisani u registar vazduhoplova koji vodi Agencija za civilno vazduhoplovstvo”, rekli su iz Agencije.

Iz Agencije su napomenuli da operatori vazduhoplova mogu da, pored organizacija koje odobrava Agencija, održavanje vazduhoplova i vazduhoplovnih komponenti povjere i stranoj organizaciji koja se nalazi u evidenciji Agencije Evropske unije za sigurnost vazdušnog saobraćaja (EASA) ili ima sjedište na teritoriji države članice EASA-e.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije