Connect with us

Ekonomija

PRVA DIONICA: Ne bude li sporova, autoput do kraja godine

Published

on

Radovi na prvoj dionici autoputa mogli bi biti završeni do kraja godine, ako samo tehnički parametri budu uticali na dinamiku radova, kazao je zamjenik šefa nadzora izgradnje autoputa Jovan Ivanović.

On je u emisiji ABS na Televiziji Crne Gore (TVCG) rekao kako očekuje da će se u periodu povoljnih vremenskih uslova za rad unaprijediti dinamika radova, kako bi se ostvario napredak na terenu.

Govoreći o tome kada bi radovi mogli biti završeni, budući da je rok sa septembra pomjeren na kraj novembra, Ivanović je rekao da se kraj radova može očekivati do kraja godine, ali “ako samo tehnički parametri budu uticali na dinamiku”.

“Ako određeni sporovi koje strane imaju, a za to postoji ugovorena procedura, ne bi trebalo, a mogu da utiču na recimo planiranu dinamiku, u tom slučaju može doći na kašnjenja u odnosu na novi datum kad je izvođač obavijestio investitora da može završiti radove”, pojasnio je Ivanović.

Kazao je da su radovi na prvih 20-ak km autoputa, na sekcijama 1 i 2, u završnoj fazi.

“Građevinski radovi su uglavnom završeni. Dva sloja asfalta, a ponegdje i završni sloj je već odrađen. Paralelno sa tim urađeni su elektromašinski radovi, opremanje autoputa raznim instalacija, u tunelima ventilacija, rasvjeta, protivpožarna zaštita, vertikalna i horiznotnalna signalizacija, sve je završeno”, rekao je Ivanović.

Na drugoj polovini prve dionice autoputa, odnosno preostalih 20-ak km stepen gotovosti, kaže, nije kao na sekcijama 1 i 2.

“Vremenski uslovi tokom zime su diktirali planiranu dinamiku. Izvode se završni radovi, pripremamo kolovoznu konstrukciju za asfaltne radove. Na nekim dionicama asfalt je već odrađen, u tunelima pogotovo na dionicama 3 i 4”, rekao je Ivanović.

Na pojektu je angažovano oko 1.200 radnika – 450 ih je kineske nacioanlnosti, 150 su radnici iz okruženja, ali zaposleni su kod Kineza, dok je ostalo domaća radna snaga.

Ivanović kaže i da se na posljednjoj sekciji nalazi najviše radnika – njih oko 500.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije