Connect with us

Ekonomija

GLOMAZIĆ: Hitno razmotriti ponudu Mijača da kupi MA

Published

on

Uvjeren da bi tako mogla da se prevaziđe nelikvidnost MA: Glomazić - Foto: RTCG

Vlada bi pod hitno trebalo da razmotri ponudu kompanije Savana o preuzimanju nacionalne aviokompanije Montenegro Airlines (MA), smatra bivši izvršni direktor nacionalnog avio prevoznika Petar Glomazić. Ističe da gašenje MA prije nego se formira nova kompanija nije dobra odluka.

On za dnevnik TVCG kaže da je o ponudi kompanije Savana saznao iz medija i da ne zna mnogo detalja.

“U svakom slućaju to treba vrlo ozbiljno razmotriti pod hitno jer bilo kakva zainteresovanost privatnih kompnija za MA trebalo bi da Vladi bude vrlo zanimljiva, jer bi se u tim pregovorima zaista moglo tražiti nekakav model koji bi značio pomoć za MA u ovom trenutku”, kaže Glomazić.

Uvjeren je da bi tako mogla da se prevaziđe nelikvidnost Montenegro Airlinesa i održi kompanija do trenutka kada bi nova bila spremna da preuzme ulogu postojećeg nacionalnog prevoznika.

Glomazić je pozvao  nadležne da hitno preipitaju sve mogućnosti kako se ne bi napravila još veća šteta crnogorskoj privredi, ali i samoj kompaniji. Vjeruje da postoji način da se pomogne nacionalnom avioprevozniku, a da se to, po evropskoj regulativi, ne tretira kao državna pomoć i navodi kako je to skoro učinila jedna od članica Unije.

“Hrvatska je uspjela da nađe način i pomogne svojoj kompaniji i da da pomoć Croatija Airlinesu od 79,9 miliona eura. To se dešavalo upravo posljednjih nedjelja i mjeseci. Izvršena je znači dokapitalizacija firme od 46 miliona i data je kapitalna pozajmnica više od 33 miliona, emitovane su nove akcije i data je direktna pomoć od 11 miliona da se sanira period usled korona virusa”, navodi Glomazić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije