Connect with us

Ekonomija

GECAS TRAŽI PODRŠKU OD MA: Stečajna uprava neće da izda račun na pet miliona dolara

Published

on

Američka kompanija NAS Investments, ćerka firma GECAS-a, zatražila je od stečajne uprave Montenegro erlajnza da im pruže podršku i nastupe kao izvoznik prilikom izvoza motora, koji skidaju sa ,,embraera 195 40-AOB“ u vlasništvu To Montenegra.

Prema informacijama Pobjede, Amerikanci su zahtjev uputili putem advokatske kancelarije ,,Vujačić“, a u njemu su tražili što hitniju reakciju stečajne uprave jer je, kako su naveli, izvoz motora planiran za ovu sedmicu.

– Molimo zbog tehničkih i carinskih formalnosti da prezentujete dokumenta koja se odnose na uvoz navedenog motora i postolja, te da pružite punu podršku i nastupite u svojstvu izvoznika, imajući u vidu da je MA izvršio njihov privremeni uvoz – kaže se u dopisu, u koji je Pobjeda imala uvid.

Amerikanci traže od stečajne uprave i da im izda račun za transport motora i stope za motor, koji su dostavili uz dopis. U računu se precizira da je vrijednost motora 4,9 miliona dolara, a stope 25.000 dolara.

Iz stečajne uprave Pobjedi su juče kazali da neće prihvatiti zahtjev NAS Investmentsa, jer bi izdavanjem računa preuzeli na sebe sve moguće troškove, koji se precizno mogu utvrditi tek nakon što motor bude transportovan.

Motor je MA iznajmio od GECAS-a 2018. godine za 2.300 dolara dnevno. Instaliran je na avionu ,,embraer 40-AOB“, koji je bio na operativnom lizingu kod MA, a u februaru ga je kupio To Montenegro. GECAS je, preko NAS Investmentsa, 28. maja tražio od MA da mu vrati motor i plati 354.845 dolara duga za zakup, što je stečajna uprava odbila. Nakon toga su mehaničari GECAS-a došli u Crnu Goru, gdje su posljednjih sedmica radili na skidanju motora.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije