Connect with us

Ekonomija

HOĆE LI BITI U BORDU PRVE BANKE: CBCG tražila dodatne informacije o Medojevićevoj kandidaturi

Published

on

Postupak odlučivanja po zahtjevu Elektroprivrede za izbor Nebojše Medojevića za člana Odbora direktora Prve banke je u toku, a tražene su dodatne informacije koje su i dostavljene, rečeno je Pobjedi u Centralnoj banci (CBCG).

Odluka o kandidaturi Medojevića će, kako su kazali u CBCG, biti donijeta u roku, a najkasnije 60 dana od dana podnošenja zahtjeva. Oni nijesu precizirali datum do kojeg treba da odluče.

Odbor direktora EPCG obavijestio je javnost 17. avgusta da je donio odluku da Medojevića kandiduje za člana borda Prve banke, ali nije poznato kada je zvanično uputio njegovu kandidaturu CBCG.

Medojević, kako je Pobjeda već objavila, ne ispunjava potrebne zakonske uslove za izbor za člana borda Prve banke. Propisima CBCG predviđeno je da kandidat mora da ispunjava jedan od tri uslova – minimum tri godine rada na rukovodećim mjestima u bankarstvu, četiri godine u finansijskim institucijama ili pet godina u privredi. Protiv kandidata se ne smije voditi krivični postupak, a Medojević je optuženi za pranje para.

On se zbog toga obratio za preporuke guverneru CBCG Radoju Žugiću, v. d. direktora Uprave prihoda i carina Aleksandru Damjanoviću i članu senata DRI Branislavu Raduloviću, navodeći da je sedam godina bio član skupštinskog Odbora za ekonomiju u kojem je odlučivao i o bankarskim zakonima.

Njegovu kandidaturu podržao je Damjanović, dok je Žugić naveo da ne može dati preporuku za njegov izbor jer bi u tom slučaju bio u konfliktu interesa. Preporuku nije dao ni Radulović jer bi, kako je saopštio, time izašao iz ustavnih okvira.

Medojević je od 2006. bio poslanik u Skupštini Crne Gore. Prethodno je radio u Agenciji za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja, a nakon što je dobio otkaz postaje koordinator Centra za tranziciju. U septembru 2002. osniva NVO Grupa za promjene koja je kasnije postala politička partija.

CBCG je prethodno dala saglasnost za izbor Velizara Čolovića za predstavnika EPCG u bordu Prve banke, dok je, zbog neispunjavanja uslova, odbijena kandidatura Janka Milatovića.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije