Connect with us

Ekonomija

IZ DANILOVGRADA: Poljoprivrednici traktorima krenuli pred Skupštinu i Vladu

Published

on

Foto: Pobjeda

Više od 50 poljoprivrednika krenulo je iz Danilovgrada traktorima u Podgoricu na protest ispred Skupštine i Vlade Crne Gore.

Podsjećamo, poljoprivrednik i jedan od organizatora protesta Vladimir Lakić kazao je jutros za TVCG da ukoliko premijer i ministar finansija danas ne budu imali sluha za zahtjeve poljoprivrednika u predstojećim mjesecima uslijediće zatvaranje i gašenje farmi.

Lakić je istakao da na sastanku sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja koji se dogodio 22. juna, kada su poljoprivrednici traktorima došli u Podgoricu, nijesu naišli na razumijevanje.

“Ljudi koji su prisustvovali sastanku nijesu kompetentni za rješavanje naših zahtjeva”, naveo je on.

Kazao je da ne vide rješenje za svoju situaciju i zato će današnji skup biti usmjeren na premijera i ministra finansija.

Načelnik Direkcije za stočarstvo Ranko Bogavac podsjetio je da je na sastanku Ministarstvo ponudilo farmerima i proizvođačima mlijeka i prerađivačima mlijeka na gazdinstvima 2 centa po litru mlijeka, plus dva za dva mjeseca, kumulativno, četiri da se isplati uz majsku tranšu redovnih revija za njih.

“Sve obaveze od početka godine su izmirene i nije bilo kašnjenja ni po jednoj poziciji. Ministarstvo je pripremilo agrobudžet i očekujemo njegovo usvajanje i molimo proizvođače da budu revnosni u smislu prijavljivanja za subvencije”, kazao je on.

Kaže da je Ministarstvo izašlo u susret farmerima koliko je bilo u mogućnosti.

“Zahtjevi proizođača su bili 5 centi od početka Nove godine pa nadalje. To je veliki novac za Ministarstvo. Na godišnjem nivou to bi bilo tri miliona. Ministarstvo ima Agrobudžet po kome tokom cijele godine radi. Po njemu su mjere strukturirane tako da imamo i obim, proceduru, rokove, tako da izvan toga nema toliko novca kojim bi se moglo intervenisati”, kazao je on.

Farmeri su na prethodnom protestu poručili da će u danas, 28. juna će  izaći ispred Vlade sa cisternima punim stanjaka (stajskog đubriva) koje će, ako im ne ispune uslove, prosuti ispred zgrade izvršne vlasti.

Tvrde da je cijena koncentrovane hrane 0,40 eura, a gornja granica rentabilnosti 0,30 eura.

U pismu traže da Vlada izdvoji novac iz rezerve budžeta i da im se plati po 0,05 eura po litru proizvedenog mlijeka od 1. januara 2021. do stabilizacije tržišta stočne hrane.

Osim toga traže i povraćaj akcize na gorivo po hektaru za sve obrađene površine u Crnoj Gori uključujući i pokošene površine.

“Tražimo i rješavanje viškova crnogorskih sireva, kako bi otukup kozjeg i ovčjeg mlijeka mogao da počne od 1. jula”, poručili su ranije okupljeni.

U pismu naglašavaju i da traže pisanu garanciju Vlade da će riješiti pozicije u trgovačkim lancima i hotelima za prodaju crnogorskih proizvoda i smanjiti uvoz onih proizvoda koje crnogorska poljoprivreda proizvodi u potrebnim količinama.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije