Connect with us

Ekonomija

IZVJEŠTAJ REVIZORA U SPECIJALNOM TUŽILAŠTVU: Spremaju li se lisice i za Spajića?

Published

on

Državna revizorska institucija (DRI) dostavila je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) na ocjenu izvještaje o finansijskoj i reviziji pravilnosti završnog računa budžeta za prošlu godinu, na koje je dala duplo negativno mišljenje.

DRI je dao duplo negativno mišljenje na prošlogodišnji završni račun budžeta jer je, između ostalog, utvrdio da su kršeni brojni zakoni, da prilivi u budžetu nijesu prikazani u skladu sa zakonom, da je donijeto rješenje o privremenom finansiranju iz budžeta bez limita potrošnje, da novac nije preusmjeravan u skladu sa zakonskim procedurama…

Tako je bivši ministar finansija Milojko Spajić postao prvi ministar u istoriji koji je dobio duplo negativno mišljenje ove institucije. Šta je sve Spajić radio i da li je ušao u zonu krivične odgovornosti, trebalo bi da ocijene nadležni organi. Ako bi pratili pravnu analogiju, Spajića čeka spektakularno privođenje na saslušanje u prisustvu medija kao što je to bio slučaj sa bivšim ministrom ekonomije Brankom Vujovićem, koji je u aprilu prošle godine, sa lisicama na rukama i uz policijsku pratnju doveden u prostorije Specijalnog tužilaštva.

Branko Vujović: Njegovo hapšenje je bilo predstava za javnost

Naravno, uz prethodnu nezvaničnu dojavu medijima. Istraga protiv Vujovića je pokrenuta takođe na osnovu izvještaja Državne revizorske institucije, objavljenog 2013. godine u kojem su provjeravali izdate garancije u 2009, 2010. i 2011. godini.

Revizijom je utrđeno da je Vlada dala 135 miliona eura garancija za kredite KAP-a, bez odgovarajućih kontragarancija i uz značajan rizik od njenog aktiviranja.

Iako je stručna javnost u više navrata dokazala da su garancije za KAP date u skladu sa zakonima, uz odluku Vlade Crne Gore i poštovanje smjernica EU o državnoj pomoći za restrukturiranje preduzeća, te da se kontragarancije ne obezjeđuju u slučaju primjene modela restrukturiranja preduzeća, sve to nije bila prepreka da Specijalno tužilaštvo stavi lisice na ruke bivšem ministru Vujoviću. Da je sve bila predstava za javnost tadašnjeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića dokazuje i činjenica da je Vujović nakon saslušanja pušten da se brani sa slobode a da optužnica do danas nije podignuta.

Spajić je, sudeći po izvještaju DRI, u mnogo većem problemu – duplo negativno mišljenje od strane institucije kakva je DRI, ne znači samo da završni račun nije u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima već predstavlja i svojevrsnu optužnicu.

Da će Tužilaštvo formirati predmet i spremiti lisice i za Spajića, pokazaće vrijeme.

L.P.Đ.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije