Connect with us

Ekonomija

KEKOVIĆ: Još bez dogovora o radnoj nedjelji tokom sezone

Published

on

Socijalni partneri još uvijek nijesu postigli dogovor da jedan broj preduzetnika i mikropreduzeća, koji zapošljavaju do deset radnika mogu da rade pet mjeseci ove godine, rekao je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USS) Srđa Keković.

On je u Jutarnjem programu TVCG rekao da ne zna kako je u medijima objavljena informacija o radu nedjeljom.

“Znam samo da je Vlada Crne Gore razmatrala tu priču u kojoj se nalazimo zadnjih mjesec dana. Moja pretpostavka je da je pogrešno prenijet stav sa Vlade, jer mi kao socijalni partneri još nijesmo postigli dogovor o tome da jedan broj preduzetnika i mikropreduzeća, koji zapošljavaju do deset radnika mogu da rade pet mjeseci ove godine”, rekao je Keković.

Rekao je da ne znaju stav Unije poslodavaca Crne Gore

Podsjeća da je USS godinama zagovarao da se nedjeljom ne radi, i da tom odlukom bude obuhvaćeno što je moguće više djelatnosti.

“Prošla godina je bila kovid godina, u kojoj smo imali propalu turističku sezonu, ekonomija je pala na koljena. I mi smo snažan pritisak od Vlade da se zbog sezone, u turističkim mjesecima, omogući makar jednom broju preduzeća da mogu da rade”, rekao je Keković.

Nadležni da usvoje zakonske izmjene: Ćetković Nadležni da usvoje zakonske izmjene: Ćetković
Pritisak su, kaže, imali i od malih trgovinskih radnji pa su pokušali da nađu kompromis između potrebe države i malih poslodavaca, koji su ugroženi poslovanjem velikih trgovačkih lanaca.

“U tom pravcu smo ponudili taj kompromis, o tome smo pričali mi, kolege iz Saveza sindikata, Unije poslodavaca i Vlada kao četvrti partner, da se u julu, avgustu i septembru, te januaru i frebruaru naredne godine, preduzetnicima i mikro preduzećima koji čine do 10 zaposlenih omogući rad”, rekao je Keković.

Predsjednik Udruženja malih prehrambenih proizvoda Željko Ćetković rekao je da smatra da su ugroženi i zbog korone i zbog neradne nedjelje, te da su došli u socijalnu kategoriju.

“Tri hiljade ljudi i njihova radna mjesta su ugroženi. Svi radnici su svjesni da su oduzimanjem radne nedjelje ugrožena radna mjesta”, rekao je Ćetković.

Apeluje na nadležne da usvoje zakonske izmjene, jer je na vidiku, kaže, dobra turistička sezona koja će donijeti dobro svima.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije