Povežite se sa nama

Ekonomija

KORDIĆ: EU pozdravila ukidanje ekonomskog državljanstva

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Vlade da obustavi program ekonomskog državljanstva krajem godine naišao je na pozitivan odgovor evropskih partnera, čime je dodatno demonstriran značaj evropske perspektive za suštinski razvoj društva i dostizanje evropskih standarda, ocijenila je glavna pregovaračica sa EU, Zorka Kordić.

– Stav Evropske komisije (EK) o pitanju ekonomskog državljanstva poznat je iz ranijih izvještaja o Crnoj Gori, te je u tom smislu ukazivano na potrebu njegovog postepenog ukidanja – rekla je Kordić agenciji Mina-business.

Ona je navela da to nije samo pitanje pristupnog procesa Crne Gore, jer je evropski parlament u više navrata pozivao pojedine države članice, kao što su Kipar i Malta, da što prije ukinu sve postojeće programe sticanja državljanstva putem ulaganja.

– Uvođenje ove šeme nosilo je sa sobom i potencijalni rizik zloupotrebe bezviznog režima, u smislu da dodjela državljanstva na ovaj način, ne postane način pristupanja Šengenskom prostoru onima kojima taj pristup ne treba dozvoliti – kazala je Kordić.

Šeme ekonomskog državljanstva po EK, kako se navodi, mogu nositi migracione i bezbjednosne rizike, kao i rizike u pogledu pranja novca, utaje poreza i finansiranja terorizma.

Crna Gora je 1. januara 2019. godine pokrenula program dodjele ekonomskog državljanstva.

– Na Pododboru za pravdu, slobodu i bezbjednost između predstavnika Crne Gore i EK, održanom 17. i 18. marta u online formatu, pozitivno je dočekano opredjeljenje Vlade da obustavi program ekonomskog državljanstva krajem godine, kad ističe predviđeni period njegovog trajanja – rekla je Kordić.

Izvor: Mina

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije