Connect with us

Ekonomija

KOSTIĆ: Pred nama je godina ekonomskog rasta

Published

on

Pred nama je godina dinamičnog ekonomskog rasta, naravno ukoliko kovid kriza bude stavljena pod kontrolu, ocijenio je za Portal RTCG ekonomski analitičar Vaslije Kostić.

“Kovid kriza je, rekao bih, naročito uzdrmala našu i nama slične ekonomije. Mi smo zemlja koja je u regionu pretrpjela najsnažniji ekonomski pad kao direktnu posljedicu visoke zavisnosti od turizma i od sektora usluga generalno, odnosno kao ekonomija koja nema potreban nivo diverzifikacije privrede koja se ogleda u vidu pretjerane uvozne zavisnosti”, kazao je Kostić.

Za crnogorsku ekonomiju, priprema ovogodišnje turističke sezone uz osmišljavanje borbe protiv COVID-19 na ekonomski funkcionalan i opravdan način, za Kostića je ključna.

“Ako već sada pristupimo planiranju turističke sezone, uz vakcinu koja izvjesno dolazi prije ili kasnije, vjerujem da je moguće da od turističke sezone dobijemo više nego što to sada mislimo i da proces oporavka bude dinamičniji od očekivanog”, kazao je Kostić.

Smatra da je rješenje za Montenegro Airlines restrukturiranje.

“To svi rade sa nacionalnim avio kompanijama. Niko ne želi da svoju avio dostupnost stavi u ruke privatnim – profitno orijentisanim operaterima jer tada nesumnjivo strada mnoštvo državnih interesa, a u našem slučaju turizam i sve ono što je svrha Montenegro Airlinesa. Razumijevanje svrhe poslovanja kompanije utiče i na njene ciljeve poslovanja i očekivanja u vezi sa njom”, kazao je Kostić.

Ove godine dospijeva i prva rata kredita za prvu dionicu autoputa Bar-Boljare. Kostić ističe da je potrebno tražiti odlaganje plaćanja.

“Prvo treba tražiti odlaganje zbog produženja roka završetka i vanrednih okolnosti koje se odnose na višu silu (Kovid kriza), a tek potom razmatrati druge opcije jer reprogram kredita uvijek ima svoju konotaciju u vezi sa problematičnom likvidnošću a to povratno utiče na cijenu zaduživanja”, kazao je Kostić.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije