Connect with us

Ekonomija

KOSTIĆ: Privremeno finansiranje nije održivo, ali ne mora biti obavezno loše

Published

on

Privremeno finansiranje poznat institut koji ima svoju svrhu i praktičnu upotrebu: Kostić - Foto: RTCG

Privremeno finansiranje generalno nije održivo rješenje iako u izvjesnim situacijama ima svoje razloge i ne mora biti obavezno loše, ocijenio je profesor na Fakultetu za menadžment u Herceg Novom i ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

“Bez obzira na sve rečeno treba reći: privremeno finansiranje generalno nije održivo rješenje i ako u izvjesnim situacijama i ima svoje razloge i ne mora biti obavezno loše. Takođe, treba imati u vidu i sljedeće: Na našem primjeru se pokazuje da izostanak svakog povjerenja nove, u odnosu na djelovanje i učinke prethodne Vlade, i stoga neophodnost njenog distanciranja odnosno diskontinuiteta po svaku cijenu, može biti uzrok nametanju, kao adekvatnih, onih rješenja koja po svojoj prirodi i po pravilu to nijesu”, navodi sagovornik CdM-a.

Vlada Crne Gore donijela je u petak odluku da neće praviti Nacrt budžeta, te da će u martu odraditi realističan budžet. Predstavnici izvršne vlasti tvrde da će plate i penzije biti redovne, te da su obezbijedili novac za narednu godinu.

Kostić pojašnjava da je odluka o privremenom finansiranju budžeta poznat institut koji ima svoju svrhu i praktičnu upotrebu, pa zbog toga i postoji kao zakonska mogućnost. Kaže da bez obzira što ima zakonsko utemeljenje, to je ipak najčešće vanredni “lijek”, odnosno vanredna mjera – izraz vanrednih okolnosti – pa je razumljivo da ne predstavlja održivo rješenje već privremenu – ad hok mjeru, koja bi trebala biti izvjestan amortizer potencijalno mogućim štetama nastalim iz neusvajanja budžeta.

“Iz odgovora na pitanje da li je mjera privremenog finansiranja stvar izbora Vlade ili je ona izraz prinude na takvo postupanje, mogao bi se bolje naslutiti odgovor o njenoj potencijalnoj koristi ili potencijalnoj šteti. O šteti ili koristi ovakve mjere se u principu ne može objektivno govoriti a priori ( prije iskutstva) jer će tek kasniji događaji pokazati (i o njima će se moći tek tada suditi manje ili više objektivno), da li je preduzeta mjera bila dobro rješenje ili loša odluka. Ovo iz razloga što okolnosti mogu da budu takve da se mjera privremenog finansiranja može koristi kao instrument u upravljanju budžetom – što je u stvari suština objašnjenja koja navodi i nova Vlada – ili ponekad čak i kao manje loše rješenje od samog usvajanja budžeta”, kazao je Kostić.

Prema njegovim riječima, namjera korišćenja privremenog finansiranja sa takvim ciljem je bilo u našoj praksi. Namjera, tvrdi, nikada nije realizovana, ali jeste najavljivana tokom prvih godina svjetske ekonomske i finansijske krize 2009. godine.

Ipak, kako navodi, to što su rijetka takva rješenja ne znači da ih je nemoguće realizovati. Kostić kaže da pitanje, da li Crna Gora ulazi u zonu ekonomske nestabilnosti, prije može biti preformulisano u pitanje o tome kada će se stabilizovati crnogorska ekonomiju i javne finansije.

“S obzirom na to da smo se (usljed Covida prvenstveno) vratili nekoliko koraka nazad. Naime, mi smo već ozbiljno u ekonomskoj nestabilnosti  kako je ja poimam), pa novoj ni nekoj narednojVladi ( jer to nije cilj od jednog mandata Vlade) neće biti nimalo lako da to ostvari, naročito imajući u vidu stepen i dubinu društvene dezintegracije”, pojasnio je Kostić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije