Connect with us

Ekonomija

LAZOVIĆ: Unija poslodavaca će predložiti izmjene Zakona o radu

Published

on

Unija poslodavaca UPCG pripremila je prijedloge o izmjenama Zakona o radu kojima bi se uredili radni odnosi u uslovima epidemije, kazao je Dnevnim novinama savjetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog u UPCG Filip Lazović.

On je ocijenio da je crnogorska privreda na ivici zbog posljedica korona krize.

“To je najočiglednije kod malih i srednjih preduzeća koja broje od pet do 50 zaposlenih. Ona su najmanje otporna na epidemije, jer nemaju velike finansijske rezerve. Kada smo radili na novom zakonu o radu, nijesmo imali ni u primisli da bi mogla da se dogodi epidemiološka kriza”, istakao je Lazović.

Prema njegovim riječima, UPCG nema podatke koliko otkaza su podijelila mala i srednja preduzeća od marta prošle godine, kada je počela epidemija korona virusa.

“Moramo učiniti sve da ne dođe do masovnog gašenja crnogorskih kompanija, jer to bi bio poražavajući momenat za nacionalnu ekonomiju”, poručio je Lazović.

Predstavnik UPCG ističe i da je upitno da li bi većina preduzeća izdržala još jedno zatvaranje, bez prihoda, s obzirom da su rashodi svake firme u Crnoj Gori na izuzetno visokom nivou.

“Siva ekonomija ima tendenciju dodatog rasta u ovakvim okolnostima i pretpostavljam da bi dodatno rasla u slučaju još jednog zaključavanja”, rekao je Lazović.

On je ukazao i da veliki dio privrede nije mogao raditi od kuće, zbog čega trpi gubitke u poslovanju.

“Bilo je nastojanja Vlade da se određenim mjerama pomogne lakše prevazilaženje krize. Međutim, kompanije koje su se odlučile baviti privrednom djelatnošću, nijesu to uradile da bi im pomagala država”, ocijenio je Lazović.

Posljednje istraživanje UPCG pokazalo je da više od 95 odsto crnogorskih preduzeća ne bi izdržalo još jedan “lokdaun”

“Jasno da će država u slučaju lokdauna pomoći privredi, ali se postavlja pitanje da li je to dovoljno. Privrednici su svjesni ograničenih finansijskih kapaciteta države”, istakao je Lazović.

On dodaje da je prošla godina izuzetno teška, te da se nivo ekonomskih aktivnosti u neznatnoj mjeri mijenjao.

“Pad prihoda se kreće oko 50 odsto, što je pokazatelj u kakvom je stanju čitava privreda. Imamo i prijavljen pad prometa kod hotelijera, koji je veći i od 90 odsto”, upozorio je Lazović.

Kako je naveo, UPCG predlaže osnivanje garantnog fonda, revidiranje kamatnih stopa Investiciono-razvojnog fonda i stvaranje mogućnosti da poslodavci opstanu kroz povoljne kredite.

“Postojanje PDV obaveze po naplaćenoj fakturi, a ne po izdatoj fakturi. To je nešto na što su nam ukazali privrednici”, kazao je Lazović.

UPCG nedavno je ponovo tražila ukidanje neradne nedjelje.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije