Connect with us

Ekonomija

LP: Spajić da ne brine za svoje mjesto u istoriji, ovako ekspertski nas niko do sada nije zadužio

Published

on

Ilustracija: LP

U samo tri dana nova Vlada je uspjela doći do rubrike „vjerovali ili ne“, iako je od njih previše je. Srušila je mit (ovoga puta ne Kosovski sa ili bez zvjezdice na kraju) nego onaj koji je tako prozaično gradio novi predsjednik Vlade i prvi među jednakima od 12 jahača apokalipse. Ova „ekspertska“ Vlada je za manje od 72 sata od svog grotesknog dolaska na posao sa 12 taksija uradila ono što niko ne bi mogao pomisliti, zadužila je državu Crnu Goru i njenih 650 hiljada stanovnika za ravno 750 miliona eura, saopštili su iz Liberalne partije.

“Ako je ovo bio pokušaj da se iz države oćera preostalo radno sposobno stanovništvo onda je uspjeh više nego izvjestan.Poštovani predsjedniče Vlade i mlađahni eksperti iz javnih finansija, da ste se konsultovali sa bilo kojim domaćinom rekao bi vam da se to ne radi ako se ne namjerava poslati država u dužničko ropstvo. Na žalost i vi ste svjesni da vaša Vlada laika neće opstati duže od kraja iduće godine, stoga ste odlučili da u izbore sa svojom partijom koju ćete izvjesno osnovati uđete sa svim onim zbog čega ste jako kritikovali prethodnu Vladu i koaliciju na vlasti”, navode u LP.

Podsjećaju da je bivša vlada na kraju svog mandata donijela Prijedlog odluke o zaduživanju Crne Gore za sljedeću godinu u iznosu od 590 miliona eura.

“Nova vlada je u želji da dokaže svoju stručnost i svjetski dokazanu ekspertizu na najvećim univerzitetima i radno iskustvo u vodećim svjetskim preduzećima, otišla skoro 200 miliona dalje pa odlučila da nas zaduži 750 miliona”, navode u LP.

Ministar finansija Milojko Spajić je, dodaju u LP, bez ustezanja dokazao zašto su se za njegove ekspertske usluge borile najveće globalne sile.

“Ministre, ne brinite za vaše mjesto u vječnostri, vi ste nakon ovoga obezbijedili svoje mjesto u istoriji, vaš slučaj će se dugo izučavati na javnim finansijama kao primjer nepoznavanja osnovnih principa ekonomije i jako čudnog spašavanja od kako vi stručno kazaste „masovnog otpuštanja, smanjivanja plata i penzija i drugih scenarija koji su bili predviđeni za novu vladu, a koji su izbjegnuti na najbolji način po Crnu Goru. Obezbijeđen je novac za vraćanje nepovoljnih starih kredita i investiranje u naš rast i oporavak”. Za ovakvu izjavu je trebalo i hrabrosti, samo neznanje nije dovoljno”, saopšteno je iz LP.

Podsjećaju da je Crna Gora krajem 2019. godine realizovala transakciju crnogorskih obveznica na međunarodnom tržištu u iznosu od 500 miliona eura uz period dospijeća od 10 godina i po kamatnoj stopi od 2,55 odsto, što predstavlja najduži period dospijeća i najnižu ostvarenu kamatnu stopu u dosadašnjem periodu. Poređenja radi, ove godine Hrvatska je emitovala obveznice po kamati 1.125 odsto, takođe na 10 godina, a Srbija se po istom osnovu zadužila po kamatnoj stopi od 1,5 odsto za obveznice koje dospijevaju naredne i 2021. godine.

“Gospodine Krivokapiću niti ste vi Haron niti ćete imati priliku Crnu Goru prevoziti rijekom Aheron na onaj donji svijet”, zaključuju u LP.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije