Connect with us

Ekonomija

MA: Utvrđene nepravilnosti u održavanju aviona, tehnički direktor podnio ostavku

Published

on

Direktor za ehničko održavanje vazduhoplova u Montenegro Airlinesu (MA) Ivan Petrović podnio je ostavku na tu funkciju 9. marta u kojoj jasno odbacuje odgovornost i obavezu održavanja aviona bivše nacionalne avio-kompanije, a koje će koristiti novo preduzeće ToMontenegro, saznaju Dnevne novine.

Petrović je dostavio ostavku v.d. direktora i rukovodiocu odgovornom za bezbjednost saobraćaja Nikoli Vukeliću.

“Da je Vukelić iole upoznat sa regulativom i bezbjednosnim zahtjevima, urgentno bi naložio obustavu svih radova na avionima dok se ne imenuje novi rukovodilacza održavanje i plovidbenost”, kazali su Dnevnim novinama predstavnici zaposlenih Miljan Perović, Valeri Đekić i Srđan Habić.

Oni tvrde da je i Petrovića i Vukelića angažovao ToMontenegro.

Prema saznanjima DN, Agencija za civilno vazduhoplovstvo obavila je inspekcijski nadzor u MA i konstatovala nepravilnosti u održavanju aviona.

“Riječ je o vazduhoplovima koji treba da obavljaju saobraćaj za ToMontenegro. Agencija, tokom inspekcijskog nadzora, ili nije bila obaviještena ili je propustila da konstatuje da je direktor za tehničko održavanje vazduhoplova u MA Ivan Petrović podnio ostavku”, kazali su predstavnici zaposlenih MA.

Prema njihovim riječima, radovi oko aviona, bez definisane odgovornosti, izuzetno su opasni.

“Nekoordinisane i neorganizovane akcije, kako bi avioni bili spremni za polijetanje u nerealno kratkom roku, izuzetno su riskantne, i bojimo se da oni koji te akcije sprovode možda nijesu ni svjesni da ulaze u zonu rizika koji može dovesti do fatalnih posljedica”, poručili su Perović, Đekić i Habić.

Oni su kazali da će se obrati ti i Evropskoj agenciji za vazduhoplovnu sigurnost.

“Konstatovan je niz grešaka i kršenja regulatornih, bezbjednosnih i sigurnosnih zahtjeva, koji su, očigledno, promakli i crnogorskom regulatomom organu za oblast vazduhoplovstva”, zaključili su radnici MA..

DA LI JE OSTAVKA PRIJAVLJENA AGENCIJI?

Radnici bivše nacionalne avio-kompanije pitaju da li je Nikola Vukelić, kao odgovorni rukovodilac za bezbjednost, obavijestio Agenciju za civilno vazduhoplovstvo o ostavci Ivana Petrovića.

“Ukoliko nije, to bi trebalo da bude ozbiljan alarm o njegovim kompetencijama za obavljanje pozicije koju pokriva”, ukazali su Perović, Đekić i Habić.

Prema saznanjima DN, Agencija za civilno vazduhoplovstvo obavila je inspekcijski nadzor u MA i konstatovala nepravilnosti u održavanju aviona.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije