Connect with us

Ekonomija

MEDOJEVIĆ: Obveznice izdate nezakonito, kriminalno ponašanje Krivokapića

Published

on

Pokret za promjene (PzP) će tražiti hitno zasjedanje Skupštine zbog, kako je naveo, kriminalnig ponašanja premijera Zdravka Krivokapića i ministra finansija i socijalnog staranja, Milojka Spajića u vezi emisije euroobveznica.

“Krivokapiću, Vlada ne smije da se zadužuje ni troši nivac građana tajno. To je kriminal”, naveo je lider PZP-a Nevojša Medojević u saopštenju.

On je rekao da je svaki tajni posao države sa novcem korupcija.

Medojević tvrdi da je prilikom emisije državnih obveznica na međunarodnom tržištu u iznosu od 750 miliona eura, koja je realizovana u srijedu, prekršeno više zakona.

“Direktnom pogodbom država se zadužila 750 miliona eura. Transakciju su radili poznanici i prijatelji privatnog lica koje nije ovlašćeno da pregovara, jer je on 23. novembra bio obični građanin. Ko je odlučio da je kamata tržišna i najbolja za Crnu Goru? Da li je neko od pregovarača uzeo proviziju”, pitao je Medojević.

On tvrdi da obveznice nijesu izdate po zakonu, kao i da nije objavljen javni poziv za upis i uplatu obveznica.

“Nije emitovan prospekt, Vlada nije donijela odluku, a Skupština nije razmatrala i odobrila ovo zaduženje. Država ne može da se zadužuje tajno. To je teško krivično djelo sa ozbiljnim indicijama na korupciju”, poručio je Medojević.

On je pitao zašto je isključena javnost i konkurencija.

“Tužilaštvo treba odmah da pokrene istragu protiv aktera ovog tajnog privatnog posla Krivokapića i Spajića na teret poreskih obveznika”, zaključio je Medojević.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije