Connect with us

Ekonomija

MIKAVICA: Ukidanjem neradne nedjelje pomoći poslodavcima

Published

on

Čak 90 odsto privrednika prijavilo je smanjenje prometa, a 80 odsto njih je iskazalo potrebu za dodatnim mjerama pomoći Vlade kako bi oporavilo svoje poslovanje, kazao je Slobodan Mikavica iz Unije poslodavaca Crne Gore. Zato su poslodavci tražili ukidanje neradne nedjelje barem tokom zimske i ljetnje turističke sezone.

Negativi efekti neradne nedjelje, kaže Mikavica, javili su se još 2019. godine smanjenjem prometa, kao i broja zaposlenih u trgovini.

„Negativni efekti posebno su se osjetili u turizmu gdje se dešavalo da se neradna nedjelja poveže sa praznicima i da se nije radilo i po tri dana. Posebno bih se osvrnuo na gubitke tržnih centara, koji su jako pogođeni, čak su imali i gubitke organizovanih posjeta gostiju iz regiona i drugih zemalja i brojnih manifestacija kulturnih i sajamskih“, kazao je on.

Korona je ovaj problem posebno povećala.

„Imamo situaciju da čak 90 odsto privrednika prijavljuje smanjenje prometa, a 80 odsto njih je prihjavilo potrebu za dodatnim mjerama pomoći vlade kako bi oporavilo svoje poslovanje“, kazao je on.

Sve su to razlozi apela privrednika da se radna nedjelja uvede tokom trajanja ljetnje i zimske sezone.

„Barem 50 odsto nedjelja u toku godine, tokom ljetnje i zimske turističke sezone, naravno uz novogodišnje praznike i školske odmore“, naveo je mikavica.

Smatra da ovo pitanje ne treba politizovati ni na njemu prikupljati političke poene. Nadaju se da će brzo dobiti odgovor Ministarstva.

Istakao je da su za poslodavce prava radnika ključna, ali da ne treba mijenjati zakone, već treba inspekcije da kontrolišu kršenje prava zaposlenih.

„Imali smo slučaj da poslodavac ima dva radnika, a radi sedam dana u nedjelji. I laiku je jasno da to ne može bez kršenja zakona. Dakle, samo inspekcije treba da rade svoj posao“, smatra Mikavica.

Kazao je da se nada da će javnost i Ministarstvo imati sluha za dobro privrede i turističke sezone.

„Nadamo se da će sjesti za sto i iznijeti stavove i naći konsenzus“, kazao je Mikavica.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije