Connect with us

Ekonomija

MILATOVIĆ: Blizu dogovora o kreditu za auto-put

Published

on

Crna Gora je na nekoliko sedmica od dogovora da sa evropskim i američkim bankama zamijeni ili refinansira skoro milijardu dolara duga Kini za auto-put, saopštio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović

On je za Reutres kazao da se nada da će kamata biti ispod jedan odsto.

Crna Gora je 2014. godine od Kine pozajmila 944 miliona dolara za finansiranje 41 kilometra auto-puta, a tada je premijer bio sadašnji predsjednik Milo Đukanović.

Milatović je kazao da premijer Zdravko Krivokapić radi na tome da smanji troškove, s obzirom na to da kineski kredit ima dva odsto kamate, kao i da umanji valutni rizik, jer je pozajmica u dolarima, prenose Vijesti.

“Pregovaramo sa velikim brojem zapadnih banaka iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država. Zasigurno ćemo to uraditi sa zapadnim bankama”, kazao je Milatović i dodao da traže kamatu manju od jedan odsto.

On je naveo da postoje tri opcije – refinansiranje, zamjena pozajmice ili kombinacija te dvije opcije.

“Vjerujemo da možemo da dobijemo mnogo bolje uslove. Veoma sam optimističan”, poručio je Milatović.

On nije želio da kaže imena evropskih i američkih banaka, ali je rekao da bi rješenje moglo da bude tu uskoro, odnosno da se broji u sedmicama.

Milatović je kazao da se turistički sektor snažno oporavlja i da je turistička aktivnost između 70 i 80 odsto one iz 2019, a da se potpuni oporavak očekuje do kraja naredne godine.

Vlada predviđa rast ekonomije od 10,5 odsto u ovoj godini sa inflacijom od oko dva odsto i rast ekonomije od šest do sedam odsto naredne godine.

Milatović je naveo da je Krivokapićeva Vlada naslijedila loše vođena državna preduzeća, pa ministri razmatraju mogućnosti kreiranja profesionalno vođenih nacionalnih holding kompanija koje bi upravljale imovinom.

“To je nešto što je Grčka radila u periodu oporavka. To je pravi način da bismo privatizovali neku imovinu i učinili neka preduzeća u državnom vlasništvu efikasnijim i na kraju dana obezbijediti povraćaj imovine za poreske obveznike. Neka imovina bi bila prodata, nekom bi upravljao holding”, saopštio je Milatović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije