Connect with us

Ekonomija

MILATOVIĆ O KINEKOM DUGU: Pregovaramo sa EU da taj kredit refinansiramo jeftinijim evropskim kreditima

Published

on

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović siguran je da će Crna Gora i Kina naći način da se dogovore oko kredita za autoput Bar-Boljare.

Milatović boravi u službenoj posjeti Hrvatskoj i Zagrebu, gdje je gostovao na HRT.

U toku su pregovori sa Kinezima o odlaganju otplate glavnice, koja je trebalo da počne u ljeto ove godine. Takođe pregovara sa institucijama EU da ovaj kredit refinansiraju jeftinijim evropskim kreditima. U međuvremenu su se građevinski radovi nastavili sporijim tempom. Međutim, ono što je sporno – u slučaju spora sa Kinezima, crnogorski parlament ne arbitrira. Prema kineskim sudovima – ako je nezadovoljna dinamikom plaćanja, Kina bi mogla da zahtijeva plaćanje cjelokupne glavnice. Ako se to ne dogodi, mogli bi da zauzmu luku Bar, dio teritorije, možda čak i željeznicu.

“Sasvim sam siguran da će Crna Gora i Kina naći način da se dogovore. Više od 90 odsto vremena je gotovo i ovaj najzahtjevniji dio trebalo bi da bude završen do kraja godine. Takođe mislim da će se naći način da se pregovara o odlaganju otplate glavnice”, rekao je Milatović.

Dodao je da takođe postoji interesovanje EU za refinansiranje zajma radi otplate kineskog duga.

“Nije dobro što je kredit uzet u dolarima”, ponovio je.

Milatović je takođe izrazio nadu da će Crna Gora biti sljedeća nova članica EU, u kojoj bi Hrvatska mogla igrati značajnu ulogu.

Kako sačuvati turističku sezonu?

Mijatović je naglasio da se Crna Gora, upravo zbog nedostatka autoputa, svela na isključivo vazdušnu destinaciju. Prošle sezone doživjeli smo potpuni krah, a turistički promet je opao za 87 posto.

Nova vlada smatra da je to djelimično rezultat političkih odluka prethodne vlade – zatvaranja granica sa BiH i Srbijom.

Optimista je u vezi sa ovom sezonom, jer se situacija sa koronavirusom stabilizovala, imunizacija je započela, a 10 procenata odrasle populacije je vakcinisano.

Obezbijedili su dodatne vakcine od kompanija Pfizer, AstraZeneca i vakcine iz Kine i Rusije.

“Ulazak u Crnu Goru je besplatan za pogranične zemlje: Hrvatsku, BiH, Srbiju, Albaniju i Kosovo i Sjevernu Makedoniju. Ravnoteža između ekonomije i zdravstva je veoma važna, posebno za zemlje koje su orijentisane ka turizmu. Prošlu godinu smo vrlo teško preživjeli, prosječna neto plata je oko 530 eura, ekonomija je pala za više od 15 odsto. Vlada donosi peti set mjera za pomoć preduzetništvu”, rekao je on.

Potrošnja obveznica od 750 miliona eura dala im je, kaže – „kiseonik“ da izdrže naredni period.

“Moramo biti optimistični“, dodao je on.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije