Connect with us

Ekonomija

MILATOVIĆ TVRDI: “Evropa sad” nije populizam i šarena laža

Published

on

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović saopštio je u parlamentu da je plan “Evropa sad” plan poreskih reformi, a ne nikakav populistički program i šarena laža, te da je fiskalno neutralan

Plan, kako je rekao, adresira tri ključna problema: nizak životni standard, odnosno male neto plate, sivu ekonomiju na tržištu rada i veliku poresku opterećenost na dio formalne ekonomije.

“Neto plate građana se povećavaju na uštrb ukidanja doprinosa na zdravstvo i na uvođenje neoporezivog dijela bruto zarade do 700 eura. Takođe, povećanjem minimalne zarade sa 250 na 450 eura. Na taj način sve zarade u Crnoj Gori se snažno povećavaju u neto iznosu i tako se povećava kupovna moć građana i stimuliše tražnja”, rekao je Milatović.

Pojašnjava da kroz program Evropa sad ekonomija postaje konkurentnija. To znaći da će zbog smanjenja poreskog opterećenja program Evropa sad stimulisati nova zapošljavanja i nove investicije.

“Zato što trenutnih 500 eura neto zarade u sadašnjem sistemu znači recimo 800 bruto. Kad se usvoji Evropa sad, tih 500 eura znači 630 bruto”, rekao je Milatović.

Program Evropa sad, kako je rekao, naš ekonomski model čini konkurentnijim i održivijim.

“To je program koji je jednoglasno podržan od Socijalnog savjeta, od strane akademske zajednice i naših evropskih partnera”, rekao je Milatović, navodeći da su sigurni u realizaciju programa jer je fiskalno neurtalan.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije