Connect with us

Ekonomija

MILATOVIĆ U ŽELJEZARI: Smanjiće zarade 10 umjesto 30 odsto

Published

on

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović postigao je dogovor sa menadžmentom Tosčelika i Sindikatom nikšićke Željezare da zarade radnicima budu smanjene 10 umjesto 30 odsto kako je ranije odlučila uprava fabrike. Ministar Milatović je najavio da će Vlada uskoro i sa vlasnikom fabrike u Turskoj razgovarati kako bi saznala koji su njihovi planovi nakon avgusta.

Proizvodnja u Željezari Tosčelik, kojom od 2012. godine gazduje turski holding Tosyali, prekinuta je krajem marta, a radnici su obavješteni da neće biti pokrenuta do 4. avgusta.

Za to vrijeme će oko 270 radnika primati 70 odsto zarade.

“Sindikat je tražio da se odluka o 70 odsto ukine, odnosno da se preinači u 100 odsto zarada po ugovorima zaposlenih I da nam se kaže šta će biti nakon 4. avgusta. Na sva pitanja šta će biti nakon 4. avgusta, kakvi su planovi za proizvodnju, nijesmo dobili odgovor. Došli smo do toga da smanjenje od 30 odsto bude preinačeno na 10 odsto zarada. Izvršni direktor je tražio da se Sindikat pismenim putem obrati s tim zahtjevom to ćemo i učiniti“, kazao je predsjednik Sindikata Toščelika Željko Rabrenović.

Ministar Milatović je kazao da se nada da će menadžment prihvatiti predlog Sindikata.

“To bi bio korak u dobrom pravcu da u narednom periodu intenziviramo komunikaciju i da ćemo nađemo održivo rješenje. Ovo je fabrika koja otkad je privtizovana 2012. godine je poslovala sa gubitkom skoro svake godine. Ja sam izrazio jedno razočaranje sa strane nove Vlade, jer ipak, od jedne firme koja jeste lider u proizvodnji čelika u Turskoj i regionu, mislim da smo očekivali malo više”, kazao je Milatović.

Prosječna radnička zarada u Željezari iznosi od 350 do 400 eura.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije