Connect with us

Ekonomija

MITROVIĆ: Povećanje cijena goriva izaziva talas poskupljenja

Published

on

Predsjednik vladinog Socijalnog savjeta i Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), Predrag Mitrović, kazao je u razgovoru za Dan da u ovim izuzetno teškim vremenima za cijelu zemlju, sva tri partnera UPCG, sindikati i Vlada, imaju posebnu obavezu koja se ogleda kroz visok stepen društvene odgovornosti, a time i postupanje koje neće dozvoliti nove vrste udara na građane i privredu čak ni u vidu povećane cijene goriva.

Kaže da kao predsjednik Savjeta očekuje da će na narednoj sjednici tog tijela uspjeti da dođu do zajedničkog rješenja, a time i da zaštite standard građana i pomognu očuvanju likvidosti privrede.

Socijalni savjet Crne Gore je tijelo u čijoj je nadležnosti da se bavi svim onim ekonomskim i socijalnim pitanjima koja su od interesa za zaposlene i privredu.

“Povećanje cijene goriva u okolnostima aktuelne ekonomske krize izazvane Kovid-19 pandemijom je potez koji vodi daljem rastu cijena brojnih drugih proizvoda i usluga (hrane, odjeće i obuće koja se uvozi, transportnih usluga…), a posebno onih za kojima postoji tzv. “nužna” tražnja, što govori da je isti neopravdan, doprinosi pogoršanju standarda građana i dodatno usporava proces oporavka privrede”, upozorio je Mitrović.

Naglašava da efekti povećanja cijene bilo kog energenta, a posebno goriva, proizvode rast ostalih cijena i to često u procentu koji je veći i od samog stepena povećanja cijene goriva.

“To znači da prateće povećanje cijena ostalih proizvoda i usluga predstavlja ekonomsku nužnost na koju su privrednici prosto prisiljeni, jer im u suprotnom, zbog negativnog uticaja ovog troška (cijene goriva), slijede još veći gubici u poslovanju i veća nelikvidnost. Dakle, u pitanju je posledica koja je iznuđena. Sa druge strane, povećanje cijene goriva neće zaobići ni džep građana”, istakao je on.

.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije