Connect with us

Ekonomija

NEMA DOGOVORA: Pejović potvrdio stečajnoj upravi i Vladi da će otpustiti 600 radnika KAP-a

Published

on

Kompanija Uniprom koja upravlja Kombinatom aluminijuma Podgorica (KAP) poslala je službenom poštom stečajnom upravniku i predstavniku Vlade u bordu direktora KAP-a, dopis u kojem traže prekid radnog odnosa za 600 radnika u KAP-u koji imaju pravo na otpremninu, što i juče najavio vlasnik Uniproma, Veselin Pejović.

-Takođe, kako politički poeni hoće preko naših leđa da se dobijaju, iznoseći neistine, u dodatku dostavljamo i potvrdu da smo na bijeloj listi poreskih obveznika. Nama ne moraju da se izvinjavaju zbog neistina, ali građanima bi trebalo-, kazali su iz Uniproma.

Oni su podsjetili javnost da je prije dolaska Uniproma prosječna plata bila 472€, a nakon preuzimanja je tvrde prosječna plata danas 792€.
-Ukupno neto zarada isplaćeno u periodu od 19.jula 2014.godine zaključno sa januarom 2021.godine iznosi 28.320.108,06€. Porezi i doprinosi plaćeni za ovaj vremenski period su 9.269.171.80€-, dodaju iz Uniproma.

Do sada je, kako kažu u razvoj KAP-a, uprkos padu cijene aluminijuma na berzi, uloženo preko 100miliona eura, “a imovinu smo iz korišćenja prevodili u pravo svojine pet godina.”

-U zadnje dvije godine bila je velika kriza u metalskoj industriji, četiri kombinata aluminijuma u Evropi su zatvorena a jedan od njih je i kombinat u Mostaru.Sa novim fabrikama koje je Uniprom napravio, godišnji izvoz bi trebao da bude u zavisnosti od aluminijuma na berzi između 200 i 250mil.dolara-, kazali su iz Uniproma uz zaključak da su prema budžetu Crne Gore i državnim kompanijama u periodu od 2014 godine pa do 31.12.2020. godine platili ukupan iznos od 361,8 miliona eura, od čega su za PDV izdvojili 81,9 miliona eura.

Izvor: Pobjeda

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije