Connect with us

Ekonomija

NERAD ILI NEPOVJERENJE INVESTITORA: Ove godine Ministarstvo urbanizma izdalo svega jednu građevinsku dozvolu

Published

on

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma izdalo je u 2021. godini svega jednu građevinsku dozvolu, pokazuju zvanični podaci koje prezentuje portal Luča.

Ako se ima u vidu da je nekadašnje Ministarstvo za održivi razvoj i turizam, u 2020. godini, izdalo oko 45 građevinskih dozvola, kao i da su značajno oduzete nadležnosti opštinama u pogledu izdavanja dozvola, onda je jasno da stvari ne štimaju dobro u novom ministarstvu.

Ovoliki broj izdatih dozvola može se tumačiti ili neradom ili nepovjerenjem investitora. No, neke izjave premijera Zdravka Krivokapića i ministra Ratka Mitrovića pokazuju da novoj Vladi nije u prvom planu gradnja i razvoj, no ekološka zaštita.

SVEGA ČETIRI ZAHTJEVA

Prema zvaničnim podacima, u 2021. godini, ukupno je četiri subjekta podnijelo zahtjev za izdavanje građevinske dozvole: Ministarstvo kapitalnih investicija, CEDIS, Uprava za saobraćaj i Azmont.

Ministarstvo kapitalnih investicija je podnijelo zahtjev za nastavak izgradnje autoputa Bar -Boljare, dok je Uprava za saobraćaj tražila građevinsku dozvolu za rekonstrukciju puta Meljine –  Debeli brijeg.

Azmont je podnio zahtjev za dobijanje građevinske dozvole za projekat cjevovoda za grijanje i hlađenje u okviru projekta “Portonovi”, dok je CEDIS tražio dozvolu za rekonstrukciju trafostanice u Mojkovcu.

Iako je Uprava za saobraćaj zahtjev podnijela još 15. januara, zanimljivo je da dva mjeseca nakon toga, Ministarstvo urbanizma još nije izdalo dozvolu državnom organu.

CGES-U IZDATA  JEDINA DOZVOLA

Jedina građevinska dozvola ove godine izdata je Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) za projekat rekonstrukcije trafostanice u Podgorici.

“Radovi na rekonstrukciji složenog inženjerskog objekta TS 220/110/35 kV „ Podgorica 1“ na katastarskoj parceli broj 4542 KO Podgorica Il, Giavni grad Podgorica, biće izvedeni u svemu prema glavnom projektu koji je urađen od strane ovlašćenog inženjera koji rukovodi izradom tehničke dokumentacije.

Investitor je dužan da danom dobijanja građevinske dozvole, na mjestu izgradnje objekta istakne tablu sa podacima: o investitoru, projektantima, izvođaču radova, ovlašćenom inženjeru koji je rukovodio izradom tehničke dokumentacije, ovlašćenom inženjeru koji rukovodi građenjem i revizoru koji rukovodi revizijom tehničke dokumentacije, 3D vizualizacijom objekta, odnosno prikazom trase infrastrukture”, navodi se u Rješenju o izdavanju jedine građevinske dozvole.

STAO RAD NA VAŽNIM PLANOVIMA

Podsjetimo, ministar Ratko Mitrović uz snažnu podršku premijera Krivokapića, zaustavio je proces izrade Prostornog plana Crne Gore do 2040. godine i Plana generalne regulacije.

Ministar je u nedavnoj video poruci  istakao je da je obustavljena izrada i usvajanje planova “za koje je utvrđeno da su izrađeni po nezakonitoj proceduri, da imaju štetan uticaj na životnu sredinu ili je njihova izrada započeta na pogrešnim metodološkim osnovama”.

Poručio je da je prostor najvažniji resurs države, a s tim u vezi, završene su sve pripreme za osnivanje državnog Zavoda za prostorno planiranje i urbanizam.

Pošto su investitori , tokom ove godine, podnijeli ukupno 29 zahtjeva za izdavanje urbanističko tehničkih uslova, a da Ministarstvo nije još izdalo ni jedno rješenje, onda je jasno da ove godine nema ništa od investicionog buma koji se očekivao.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije