Connect with us

Ekonomija

NIKŠIĆKA ŽELJEZARA: Novi rok za početak rada 5. septembar

Published

on

Proizvodnja u nikšićkoj Željezari Tosčelik, kojom gazduje turska kompanija Tosyali, neće početi u četvrtak kako je prethodno bilo planirano, jer je poslodavac zaposlenima produžio plaćeno odsustvo za još 30 dana, saopšteno je iz Sindikata fabrike.

Predsjednik Sindikata Željezare Tosčelik, Željko Rabrenović, rekao je da su iz kadrovske službe obaviješteni da je novi rok za početak rada fabrike 5. septembar.

”Rješenja o produženom plaćenom odsustvu su u pripremi i biće poslata radnicima na kućne adrese. Za sada će samo Sektor održavanja ostati da vrši provjeru postrojenja mašina i pogona, kao i Sektor nabavke u slučaju najavljene eventualne proizvodnje početkom septembra”, kazao je Rabrenović.

Radnicima će plate, kako je naveo, biti isplaćene kao i do sada u iznosu od 90 odsto.

”Produžetak plaćenog odsustva za nas radnike znači samo kratkotrajna kupovina vremena. Agonija i neizvjesnost se i dalje nastavljaju, jer ne znamo hoćemo li početi da radimo od septembra i na koji način će se razriješiti situacija u fabrici”, rekao je Rabrenović.

On je kazao da je ogromno nezadovoljstvo zbog postojeće situacije još od marta i pozvao nadležne da se što prije riješi problem Željezare Tosčelik.

U sektorima održavanja i nabavke je, kako je naveo, uposleno svega oko 20 radnika i posebno je teško raditi zaposlenima na održavanju, jer su zaduženi za čitavu fabriku.

Početak rada načelno su za 5. oktobar bili dogovorili predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja, izvršni direktor Željezare Tosčelik Erkut Alkaja i Sindikat fabrike, ali je preinačen u novi rok, kako bi se pokušao postići adekvatan dogovor o daljoj proizvodnji u fabrici.

U Željezari Tosčelik, u kojoj je uposleno oko 270 radnika, rad je obustavljen u martu po odluci poslovodstva zbog nerentabilne proizvodnje i nepovoljnih uslova na tržištu.

Zaposleni su tada poslati na prinudne odmore uz planirane zarade od 70 odsto, ali je taj iznos korigovan na 90 odsto nakon sastanka poslovodstva sa predstavnicima Ministarstva ekonomskog razvoja.

Kompanija Tosyali je nakon toga zatražila pomoć u obezbjeđenju godišnjih subvencija u iznosu od pet do šest miliona eura za pokretanje proizvodnje, što je bilo neprihvatljivo za Vladu Crne Gore, pa su pregovori nastavljeni.

Željezara je prodata iz stečaja 2012. godine, a za njenu imovinu Tosčelik je platio 15,1 milion eura uz planove da će godišnja proizvodnja biti oko 400 hiljada tona čelika i da će obrt biti vrijedan pola milijarde eura.

Investicije za tri godine, kako je bilo najavljeno, trebalo je da iznose 35 miliona eura, dok je trebalo biti uposleno oko 550 radnika.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije