Connect with us

Ekonomija

NJEMAČKA: Očekuju gubitak od 391 milijarde eura zbog pandemije

Published

on

Frankfurt, ilustracija pixabay

Njemačka ekonomija do sada je izgubila više od 212 milijardi EUR zbog pandemije koronavirusa, a procjenjuje se da će do kraja koronakrize gubitak iznositi 391 milijardu EUR, piše nemački Welt.

Ekonomisti Njemačkog instituta za ekonomsko istraživanje (DIW) uporedili su prognozirani rast sa takozvanim potencijalnim od ove do 2022. godine, što pokazuje koliko bi njemačka ekonomija rasla bez pandemije, prenosi B92.

Budžeti se temelje na pretpostavci da će broj zaraženih zapravo pasti na proljeće i da će ekonomija tada početi da se oporavlja.

“Ako ne uspijemo značajno da smanjimo broj zaraženih do marta naredne godine, bila bi to katastrofa”, kazao je predsjednik DIW-a, Marcel Fratzscher.

Čim nestane državne potpore, Njemačku bi mogao pogoditi stečajni cunami. Većina nezaposlenih bi u tom slučaju vrlo teško našla novo zaposlenje, a potražnja bi znatno opala širom Evrope.

“Njemačka uveliko zavisi od eurozone tako da bi trebalo da prođu godine da se Evropa, a posebno Njemačka, oporave”, kazao je Fratzscher.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije