Connect with us

Ekonomija

OBVEZNICE: Ko govori istinu – Spajić ili Krivokapić?

Published

on

“To smo radili tajno, ali organizovano, stručno i kompetentno, uz pomoć određenog broja inostranih stručnjaka, koji su nam se javili kao konsultantni, za koje nikad niko nije pomišljao da će biti tu i to su radili besplatno” – izjava je premijera Zdravka Krivokapića na pres konferenciji povodom tajnog zaduženja od 75o miliona eura.

Međutim, jučerašnja tviter objava ministra finansija Milojka Spajića demantuje tvrdnje predsjednika Vlade, koje je iznio polovinom decembra. Po tabeli, koju je objavio, vidi se da stručnici savjetnici nijesu radili besplatno, već za određeni procenat.

“Troškovi pravnog savjetovanja u postupku izdavanja obveznice su, i u apsolutnom, i u relativnom smislu, najniži ikad u CG. Intenzivnim pregovorima smo sačuvali preko milion eura. Drago nam je da su mnogi koji su bili dio prethodnih Vlada odjednom počeli da vode računa o troškovima”, objavio je Spajić na svom tviter nalogu i tako nastavljajući praksu da važne informacije saopštava preko društvenih mreža.
Međutim, iako, kako tvrdi Spajić, “najniži ikad” troškovi savjetovanja, ipak kod većine građana nemaju isto kao Krivokapićevo “besplatno”.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević objavio je na svom twitter nalogu da premijer mora voditi računa šta kaže u javnosti i  najavio raspravu o pokretanju parlamentarne istrage.

“Ministarstvo finansija ne slaže sa njim. Čudno. Biće rasprava o parlamentarnoj istrazi pa ćemo detaljno o svemu…. Npr ko je i kada boravio i u kom svojstvu na nekim sastancima i sa kim se dogovaralo zaduženje. Biće interesantno”, naveo je Konjević.

On je podsjetio da je isto bilo za osnivanje nove aviokompanije kada su kazali da će osnivanje koštati nula, a ispade da će koštati minimum 30 miliona eura.

Specijalno državno tužilaštvo ranije je pokrenulo izviđaj zbog zaduženja od 750 miliona eura.

Vlada je emitovala državne obveznice samo dva dana pošto je konstituisana 9. decembra prošle godine.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije