Connect with us

Ekonomija

OCJENA: Povećanje akciza velika opasnost za razvoj sive zone

Published

on

Predstavnici Unije slobodnih sindikata i Unije poslodavaca Srđa Keković i Filip Lazović naglasili su da novi budžet nije bilo lako sastaviti i projektovati, te da u njemu ima stavki koje su za pohvalu, ali i onih koje su nejasne i unose prostor za dezinformacije i kritike. Strahuju da će se zbog povećanja akciza samo još više razviti siva zona trgovine

Zamjerka je, kako su kazali ugostujući u Jutarnjem programu RTCG, i što kao socijalni partneri nijeu mogli da učestvuju u njegovoj izradi, jer bi onda imali i bolji uvidu u sve, a i njihovi predlozi bi sigurno bili korisni.

“Što se tiče akciza na duvan imali smo sličnu situaciju 2017, kada se očekivalo da će zarada porasti 30 odsto, a imali smo čak pad. Moramo imati u vidu razvijeno sivo tržište, pa se država mora pobrinuti da duvanski proizvodi budu u legalnim aktivnostima”, smatra Lazović.

Zvuči lako, kako je dodao, nadoknaditi nešto podizanjem akcizne politike, ali činjenica je da će sve manje kupovati legalno, a imaće za posljedicu provcat sive zone.

“Vjerujem da će se ponoviti 2017. i mislim da bi trebalo da otklonimo štete prije nego da djelujemo kada se one dese. Svjesni smo da treba uskladiti akcize sa standardima EU, ali mi nijesmo još u Uniji i ne treba žuriti sa tim”, smatra Lazović.

Keković ističe da akcize na pomenute proizvode imaju koristi, zaštitu zdravlja, punjenje budžeta.

“Nezahvalno je komentarisati to povećanje, nijesmo imali socijali dijalog po tom pitanju, pa ne znamo stanje stvari. Trebalo bi da je svaki euro bitan, ali opasnost na drugoj strani postoji, jer su ipak to proizvodi kojih se građani teško odriču, a to će ugroziti porodični budžet. Mislimo da cijene goriva utiču na standard i one bi trebalo da ima neku gornju granicu, limit kojim bi se zaštitio standard građana”, smatra Keković.

Kako je kazao, da li je budžet najbolji ili ne vidjeće se do kraja godine kada bude jasno koliko je ostvareno od planiranog.

“Pozdravljamo najavljeno povećanje minimalne zarade na 250 eura. To je bilo planirano i prošle godine, ali se nije desilo. Jasno je da ne možemo zahtijevati više od 50 odsto od prosječen zarade, ali svako povećanje je korino i znači bolji standard za taj broj ljudi koji žive od minimalca. Vlada je održala isti nivo zarada što je dobro, jer neće padati standard, kupovna moć će ostati na istom novou. Pohvalna je i ta rashodna strana koja je umanjena, a što se tiče najave za prihode nadamo se da će biti to tu. Nezahvalno je postfestum analizirati neki dokument. Očekivali smo da ćemo biti uključeni u pojedimim stavkama, ovako imamo puno stavki koje su nejasne i za koje bi nam trebalo pojašnjenje”, navodi Keković.

Najveća kritika je, ipak, netransparentnost i nadaju se da će to biti ubuduće isptravljeno, a oni pozvani na dogovore i konultacije kako bi dali doprinos.

Lazović je naglasio da nije bilo lako plkanirati budžet s obzirom na lošu prolu godinu i neizvjesnost turističke sezone ove godine. Projektovano je oko 60 odsto od turisma i u Uniji poslodavaca se nadaju da je to dostižno, ali biće mnogo teško.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije