Povežite se sa nama

Ekonomija

PEJOVIĆ: KAP se gasi, radnicima još pola godine po 450€

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Radnici KAP-a će u narednih šest mjeseci, bez obzira na gašenje dobiti plate od 450 eura, kako bi period traženja novog posla mogli lakše da podnesu, saopštio je vlasnik kompanije Veselin Pejović. On je kazao da KAP danas prestaje sa radom poslije 50 godina

U prostorijama Kombinata aluminijuma Podgorica, predstavnicima radnika kompanije obratili su se izvršni direktor Nebojša Dožić i vlasnik kompanije Uniprom Veselin Pejović, a povodom trenutne situacije u KAP-u.

“Ako se stabilizuje tržište za nastavak njegovog rada, računam na vas sve ovdje prisutne.  Zato ću vam narednih šest mjeseci isplaćivati po 450 eura mjesečno. Direktor Dožić kao vaš poslodavac i dalje ostaje prvi čovjek ove kuće, pa će vas o svemu blagovremeno obavještavati radi vaše orjentacije i eventualne mogućnosti da nađete drugi radni angažman”, kazao je Pejović radnicima i dodao da se više od ovoga nije moglo.

„Htio sam da s vama zajednički idemo u razvoj KAP-a,  nažalost danas sam ovdje da bi se bavili  drugom problematikom. Nažalost, zbog svega što se dešava nijesmo u mogućnosti da nastavimo primarnu proizvodnju aluminijuma. Vi ćete narednih šest mjeseci dobijati po 450 eura platu kako ne bi u potpunosti ostali bez primanja”, istakao je vlasnik Uniproma Veselin Pejović

Nebojša Dožić se osvrnuo na aktuelna dešavanja i izazove s kojima se susrijeće kompanija, ali i podsjetio radnike na prethodne događaje koji su uslovili gašenje primarne proizvodnje aluminijuma.

Objasnio je i da je nemoguće podnijeti gubitke koji bi bili uslovljeni ponudom koju je dala EPCG, a koja podrazumijeva ogromnu cijenu struju, najveću koju jedna fabrika aluminijuma plaća na svijetu.

Takođe, podsjetio je da je poslat dopis EPCG-u uz pitanje zašto je jedino KAP izuzet iz kategorije najznačajnijih potrošača.

Podsjetio je koliko je važno da se uradi plansko gašenje ćelija jer jedino na taj način možda nekad može da se ponovo podigne elektroliza.

Fabrika im je ponuđena i to besplatno, što nijesu prihvatili?

Pejović je podsjetio da je u KAP došao 2014 godine.  “Sami znate da sam ga kupio u stečaju i to na drugom javnom oglasu koji je svima bio dostupan. Niko se drugi nije prijavio jer niko nije vidio perspektivu ove fabrike. Kako se metalima bavim čitav zivot ja sam vjerovao da KAP može da radi a posbno sa stručnim i radnim kadrom. Trudio sam se da redovno izmirujem zarade, a trudio sam se i da izdržim proizvodnju kada je ona bila nepovoljna zbog stanja na berzi. Mi smo naše ispunili i ja sam vam zahvalan za ovo vrijeme i uloženog velikog truda da KAP ponovo postane ono što je i bio a to je najveći industrijski subjekat u Crnoj Gori”, naveo je Pejović.

Kaže kako je radnicima poznato sve što se dešavalo u vezi obnove ugovora za isporuku električne energije.

“Takođe, laži i klevete na moj račun da želim preko građana da steknem profit od 100 miliona eura. Laži i neistine da će zaposliti sve otpuštene radnike kao i spremnost da preuzmu fabriku. Fabrika im je ponuđena i to besplatno, što nijesu prihvatili. Nisu se javili ni da pitaju za sudbinu radnika, radnih mjesta i njihove egzistencije. Na mene prevaliti cijenu električne energije, a poskupiti je građanima – na to apsolutno nijesam htio da pristanem”, kazao je Pejović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije