Connect with us

Ekonomija

PKCG: Neophodan hitan dijalog za opstanak turističke privrede

Published

on

Ugostitelji, hotelijeri i turističke agencije sinergijski će djelovati kako bi Vlada Crne Gore u većoj mjeri uvažavala njihove preporuke u cilju opstanka ovih djelatnosti tokom pandemijske krize, ocijenjeno je na sastanku u Privrednoj komori Crne Gore, 31. marta 2021. godine.

Poslenici ovih djelatnosti pozivaju predstavnike Vlade na hitan dijalog i formiranje radne grupe koja će učestvovati u donošenju ekonomskih i epidemioloških mjera kao odgovor na pandemiju, a a u cilju ostvarivanja što boljih rezultata u turizmu.

Sastanak je vodio predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Ranko Jovović, a u radu su učestvovali predstavnici novoosnovanog Udruženja ugostitelja Crne Gore, Crnogorskog turističkog udruženja, Udruženja turističkih agencija Crne Gore.

– Neophodno je sa Vladom napraviti svojevrsni krizni štab u koji će biti uključeni predstavnici ugostitelja, hotelijera, turističkih agencija, Privredne komore i koji će moći da utiče na mjere koje se donose kao odgovor na pandemiju – istakao je Nikola Buzdovan, predsjednik Udruženja ugostitelja. Pandemija virusa Covid-19 traje već trinaest mjeseci u Crnoj Gori, tokom kojih su ugostiteljstvo i sve povezane djelatnosti dovedene do ruba egzistencije, usled učestale potpune zabrane rada ugostiteljskim objektima, kao i ograničenjima u radu u pogledu radnog vremena i kapaciteta – kazao je Buzdovan.

Na sastanku su razmatran i zahtjevi ugostitelja koji će biti upućeni prema Vladi.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Crne Gore, Nikola Buzdovan naveo je neke od njih: da se omogući bezuslovna isplata subvencija na zarade zaposlenih u sektoru ugostiteljstva i povećaju subvencije na iznos od 250 eura; smanjenje poreskog opterećenja na lična primanja u korist zaposlenih na zarade manje od 500€ neto; bezuslovni moratorijum na kredite ugostiteljskim kompanijama koje to žele, do stabilizacije ekonomske i epidemioloske situacije; produženje javnog poziva za subvencionisanje kamata (kod poslovnih banaka i IRF-a) i za kredite koji su reprogramirani u 2021. ili im je u toku ove godine produžen grejs period; oslobađanje plaćanja poreza na nepokretnost za ugostiteljske i hotelske objekte za 2020 i 2021. godinu; odlaganje plaćanja obaveza za komunalije (struja, voda, odvoz smeća…) za vrijeme zabrane rada ugostiteljskih objekata; subvencija od strane države za zakup poslovnih prostora i komunalija tokom zabrane rada; moratorijum na kredite zaposlenih u ugostiteljstvu; produženje mjere smanjenja PDV na ugostiteljstvo; oslobađanje od plaćanja obaveza za poreze i doprinose na zarada za vrijeme zabrane rada; neophodno je uvrstiti zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu u prioritetne grupe za vakcinisanje.

Zatraženo je i da se, u skladu sa EU produženim i proširenim obimom Okvira privremene državne pomoći za podršku privredi tokom pandemije COVID-19, limit državne pomoći po jednom korisniku, sa dosadašnjih 800.000 eura, poveća na 1,8 miliona

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović ocjenjuje nerealnom projekciju Vlade da će rezultati u turizmu ove godine biti na nivou od 65 odsto onih iz 2019, s obzirom na to da većina turističkih poslenika nema još sklopljen niti jedan ugovor koji najavljuje dolazak turista. Ukazao je na tešku situaciju u kojoj posluju hotelijeri i ističe ocjenu da podrška države i finansijskih institucija nije adekvatna.

On smatra da cijene struje, vode, odvoza smeća za hotelijere i pandemijom ugrožene djelatnosti treba da budu bar upola niže. Vlada, dodaje, treba da izvrši pritisak na lokalne samouprave da umanje porez na nepokretnosti, a neophodno je i da subvencionira prevoznike koji su u nezavidnoj situaciji.

-Tražimo od države da nam se omogući isplata neto zarada zaposlenima, a da doprinose na zarade plaćamo u 24 rate – kazao je Radulović.

Predlog na istom fonu imao je i Igor Vujošević iz Astorija grupe.

– Oslobodite nas plaćanja poreza i doprinosa na zarade u naredne dvije godine. To bi bila prava mjera podrške turističkoj privredi i svim ugroženim djelatnostima – rekao je Vujošević, koji je zatražio i da se PDV na sve usluge u turizmu, hranu i piće umanji na sedam odsto i da se još jednom preispita odluka o odbijanju subvencionisanja kamata za refinansirajuće kredite.

Predsjednik Udruženja turističkih agencija Milija Bojović ocjenjuje izuzetno važnim da zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu, te autobuseri i vozači limuzina budu prioriteti za imunizaciju. Zaposleni u ovom sektoru su u stalnom kontaktu sa velikim brojem ljudi, pa ih je potrebno svrstati u prioritetnu grupu za imunizaciju. U suprotnom će se doći u sitauciju da se zaposleni inficiraju i budu onemogućeni da rade, što može ozbiljno ugroziti tok turističke sezone, ocijenjeno je na sastanku. Bojović je istakao i da se kod donošenja novih mjera podrške mora uzeti u obzir i težak položaj oko 450 licenciranih turističkih vodiča.

– Izuzetno je važno da turistička privreda bude u prioritetnoj grupi za vakcinaciju. Masovna imunizacija zaposlenih u turizmu je preduslov za ostvarivanje pozitivnih rezultata u turističkoj sezoni.– saglasna je sekretarka OU turizma i ugostiteljstva Privredne komore Sanja Marković.

Potpredsjednica Komore dr Nina Drakić upoznala je učesnike sastanka da je ova asocijacija uputila brojne zahtjeve Ministarstvu ekonomskog razvoja kako bi izašli u susret privredi u vezi novog i implementacije i prethodnog paketa državnih mjera podrške privredi.

Bojan Joketić, ForzaMare, smatra da je razvoj pandemijske situacije nedvosmisleno pokazao da ugostiteljski objekti nijesu krivci za širenje zaraze.

– Ova godina će biti teža za hotelijere od prethodne – ocjenjuje on.

Poslenici su istakli važnost da IRF izađe u susret zahtjevima turističkog sektora za novim kreditnim linijama kojim bi se doprinijelo prevazilaženju problema i adekvatnoj pripremi za ljetnju sezonu.

Zaključeno je da ugostitelji, hotelijeri i turističke agencije treba udruženo da djeluju prema Vladi od koje očekuju konkretne odgovore i rešavanje iznijetih problema u narednih sedam do 10 dana.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije