Connect with us

Ekonomija

PLAĆANJE RAČUNA: Ko rano rani plaća manju proviziju

Published

on

Plaćanje računa za struju, kablovsku, telefone, vodu, čistoću i održavanje stanova prate i provizije banaka, za koje građani uz mjesečne račune izdvajaju i do nekoliko eura. Ipak, i na provizijama koje plaćamo bankama može se “uštedjeti”, jer one osim od visine računa zavise i od doba dana uplate, ali i od toga li da kompanija ima otvoren račun u toj banci ili ne, pišu Dnevne novine.

Naime, građani koji račune plaćaju prije podne izdvajaju manje novca za proviziju po računu do 0,10 centi, a ukoliko kompanija kojoj plaćaju račune ima otvoren račun u toj banci, onda su provizije dvostruko niže.

Ipak, tarife sedam banaka koje posluju na crnogorskom tržištu variraju od deset do 52 centa po računu.

Tako, primjera radi, za račun za struju od 50 eura u banci u kojoj Elektroprivreda ima otvoren račun građani će maksimalno platiti dodatnih 0,25 eura zavisno od toga koju banku odaberu.

Ukoliko se račun za struju plaća u banci u kojoj Elektroprivreda nema otvoren račun, provizija je viša i iznosi do 0,40 eura za plaćanja do 14 časova, odnosno nakon toga i do 0,52 eura.

Iz Hipotekarne banke Dnevnim novinama su kazali da provizija iznosi 0,25 eura po računu ukoliko je u pitanju pronos sredstava unutar Hipotekarne banke, odnosno do 0,40 eura za eksterni prenos sredstava.

“Za plaćanje računa naknada iznosi 0,25 eura ukoliko je u pitanju prenos sredstava unutar Hipotekarne banke. Ukoliko je u pitanju eksterni prenos sredstava, tj. van sistema Hipotekarne banke iznos naknade iznosi 0,30 do 13.30 časova, odnosno 0,40 eura poslije 13.30 časova”, saopštiii su iz te banke.

Iz Hipotekarne banke klijentima preporučuju elektronsko bankarstvo jer na račune za struju i vodu, ali i telefonske kod Telekoma ne naplaćuju proviziju.

“Klijenti Hipotekarne banke mogu uživati i u komociji plaćanja računa za struju u par koraka putem linka koji dobijaju na mejl uz mjesečni elektronski račun za struju i to bez provizije, kao i besplatnog trajnog naloga. Takođe, na cash in/out bankomatima u rashlađenim i uredno dezinfikovanim zonama 24/7 Hipotekarne banke se mogu platiti računi za struju, usluge Crnogorskog Telekoma i Vodovoda Podgorica bez provizije”, saopštiii su iz Hipotekarne banke.

U Erste banci klijentima po računu naplaćuju 0,20 eura za kompanije koje imaju otvoren račun kod njih, dok za ostale naplaćuju 0,20 odsto od računa minimalno 0,40 eura za plaćanja do 14 časova, odnosno 0,26 odsto minimalno 0,52 eura za plaćanja od 14 do 17.30 časova.

“Na primjer, za mjesečni račun visine do 500 eura, naknada je 10 centi po nalogu za bezgotovinsko plaćanje na blagajni ako kompanija kojoj plaćamo ima otvoren račun u Erste banci. Ukoliko kompanija nema otvoren račun u Erste banci, naknada je 35 centi do 14.00 časova, a 46 centi u periodu od 14.00 časova do 17.30. Za gotovinsko plaćanje na blagajni, ako kompanija kojoj plaćamo ima otvoren račun u Erste banci, provizija za račun u iznosu ispod 1.000 eura je 20 centi po nalogu. Ukoliko kompanija nema otvoren račun u Erste banci, naknada je 0,2 odsto ili minimalno 40 centi po nalogu do 14.00 časova, a 0,26 odsto ili minimalno 52 centa po nalogu u periodu od 14.00 do 17.30 sati”, saopštila je DN Dragana Crvenica iz Erste banke.

I u ovoj banci klijente podsjećaju na pogodnosti elektronskog bankarstva.

“Erste Netbanking i mBanking su sigurna i pristupačna rješenja za obavljanje transakcija, uvid u stanje računa, pregled stanja kredita. U slučaju da je račun u iznosu do 500 eura, naknada je pet centi po nalogu ako kompanija ima otvoren račun u Erste banci, a 28 centi ukoliko je račun otvoren u nekoj drugoj banci u Crnoj Gori”, saopštili su iz Erste banke.

Tarife ostalih banaka dostupne na sajtu Centralne banke Crne Gore pokazuju da se naknade koje uzimaju po osnovu plaćanja računa kreću u rasponu od 0,15 do 0,40 eura za interna plaćanja. Konkretno, provizije za plaćanje računa kod Crnogorske komercijalne banke AD Podgorica kreću se od 0,15 eura za interna, odnosno 0,40 eura za eksterna plaćanja do 13.30 časova. Građani koji poslije 13.30 plaćaju račune proviziju po istom plati će pet centi više, odnosno 0,45 eura.

NLB banka za račune do 500 eura plaćene do 14 časova “uzima” 0,14 eura proviziju po nalogu, odnosno 0,18 eura nakon 14 sati. Za eksterna plaćanja banka naplaćuje 0,36 eura do 14.00 časova, odnosno o,46 eura nakon tog vremena.

Prva banka naloge prema pravnom licu u banci naplaćuje 0,1 odsto računa, minimalno 0,40 eura, a nalozi prema računima kod druge banke 0,20 odsto po nalogu, minimalno 0,50 eura za iznose do 500 eura.

Addiko banka provizije naplaćuje od 0,10 odsto od iznosa, odnosno minimalno 0,10 centi do 0,20 odsto, odnosno minimalno 0,40 eura za plaćanja izvan banke.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije