Connect with us

Ekonomija

POMOĆ PRIVREDI: Vuković zbog pandemije privremeno ukinuo takse i naknade koje plaćaju preduzetnici

Published

on

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković donio je odluku o privremenom ukidanju plaćanja tri vrste gradskih naknada i taksi, za period od početka godine pa do 31. marta, pokazuju podaci koje prezentuje portal Luča.

Prema odluci gradonačelnika, podgorička Uprava lokalnih javnih prihoda će omogućiti umanjenje od 100% iznosa lokalne komunalne takse za postavljanje ljetnje i zatvorene bašte, ostalih privremenih objekata koji se mogu izmještati s jednog mjesta na drugo.

Ove  vrste  taksi  se neće plaćati za period od 01. januara do 31. marta 2021. godine, a one zbirno mogu iznositi od nekoliko stotina eura pa do par hiljada po ugostiteljskom objektu.

Takođe, neće se plaćati lokalne komunalne takse u prvom kvartalu za parkiranje motornih vozila i to za korišćenje taksi stajališta po taksi vozilu za koje posjeduje izvod licence. Ova mjera će značajno pomoći opstanku taksi službi u Glavnom gradu.

Glavni grad odlučio je i da smanji za 100% iznosa godišnje naknade za korištenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa opšinskog puta, za period od 01. januara do 31. marta 2021. godine.

ZAHTJEV POSLATI MAILOM

Prema odluci gradonačelnika, poreski obveznici mogu se obratiti Upravi lokalnih javnih prihoda sa zahtjevom za umanjenje na e-mail Uprava lokalnih javnih prihoda [email protected].

Dodatna pogodnost je što će Sekretarijat za komunalne poslove odobriti postavljanje novih i proširenje postojećih ljetnjih bašti i ostalih privremenih objekata koji se mogu izmještati s jednog mjesta na drugo do 30. juna 2021. godine, na povräinama koje su u vlasništvu Glavnog grada u skladu sa prethodno pribavljenim misljenjem glavnog gradskog arhitekte.

AZK DAJE KONAČNU RIJEČ

“Ova odluka dostaviće se na ocjenu Agenciji za zaštitu konkurencije i stupa na snagu danom donošenja akta Agencije za zaštitu konkurencije o usklađenosti državne pomoći sa zakonom”, piše u Odluci.

Sjednica lokalnog parlamenta, na ojoj će se odbornici izjasniti o ovoj odluci zakazana je za 12.mart. Podsjetimo, u Podgorici je od 18.02 zabranjen rad ugostiteljskih objekata na koje se ove mjere najviše i odnose.

U Odluci gradonačelnik Podorice nije naveo koliko će zbirno iznositi ova vrsta pomoći, ali je sigurno u pitanju milionski iznos.

POMOĆ TOKOM PRVOG ZATVARANJA

Podsjetimo, tokom prvog zatvaranja, pomoć Glavnog grada maloj privredi se sastojala u tromjesečnom oslobađanju od plaćanja gradske zakupnine, avansnom plaćanju u iznosu od 5 odsto izvođačima radova, nešto jeftinijijem zakup bašti, odlaganje plaćanja prireza na dohodak fizičkih lica i što je najvažnije obustavljanje prinudne naplate.

Glavni grad je tada naložio i rigorozne mjere štednje jer će plaćanje obaveza vršiti u skladu sa procentom ostvarenja prihoda budžeta, a Služba za javne nabavke, tokom važenja naredbi, neće pokretati nove postupke za nabavku razne opreme, osim u slučaju hitnih nabavki, kao i nabavki neophodnih za rad organa i službi i realizaciju kapitalnih projekata od interesa za grad i državu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije