Connect with us

Ekonomija

PONOVO PREKRŠILI ZAKON: Vlada ne može sama sazvati skupštinu akcionara EPCG

Published

on

Sazivanjem vanredne sjednice skupštine akcionara Elektroprivrede (EPCG) Vlada je prekršila Zakon o privrednim društvima. Vlada, kao akcionar, nije mogla sazvati sjednicu za 25. februar. To su mogli da urade ili odbor direktora EPCG ili Privredni sud, ukoliko bord to nije uradio za mjesec nakon zahtjeva akcionara, piše Pobjeda.

Vlada je na sjednici od 14. januara odlučila da traži od Odbora direktora EPCG da što prije sazove vanrednu skupštinu akcionara na kojoj bi trebalo da se raspravlja o razrješenju i imenovanju novih članova borda. Odbor direktora je imao rok od 30 dana od prijema zahtjeva da sazove skupštinu akcionara.

Međutim, Vlada nije čekala da Odbor direktora kompanije EPCG sazove vanrednu sjednicu skupštine akcionara, već je u dnevnom listu Dan 23. januara, a u dnevnom lsitu Vijesti 24. januara objavila da je sazvala vanrednu skupštinu akcionara za 25. februar.

Profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore Vladimir Savković tvrdi da pravo na sazivanje skupštine akcionara iz člana 135. stav 1. Zakona o privrednim društvima, akcionari čije akcije predstavljaju najmanje pet odsto osnovnog kapitala društva, bilo da je riječ o državi ili drugom pravnom subjektu, ostvaruju u skladu sa stavom 4. tog člana.

“Oni to čine upućujući u datom slučaju Odboru direktora zahtjev za sazivanje skupštine akcionara, a uz njega i dnevni red skupštine i prijedloge odluka za čije se donošenje zalažu”, rekao je Savković.

Precizirao je da je, shodno članu 135. stav 5. Zakona, Odbor direktora dužan da sazove skupštinu akcionara u roku od 30 dana od dana prijema takvog zahtjeva.

“Ukoliko se to, međutim, ne desi, u skladu sa članom 152. Zakona, akcionar po čijem zahtjevu nije postupljeno svoje pravo može ostvariti sudskim putem, što je mehanizam osmišljen upravo radi zaštite vlasničkih interesa u slučaju da uprava društva ne izvršava svoje zakonske obaveze”, pojasnio je Savković.

Ukoliko Privredni sud naloži sazivanje skupštine akcionara, izvršenje te odluke je ponovo u nadležnosti Odbora direktora, koji treba da objavi i organizuje skupštinu u roku koji utvrdi sud. Tek ako Odbor direktora ne posluša Privredni sud, akcionar, u ovom slučaju Vlada, stiče pravo da sazove skupštinu akcionara i objavi je, shodno odredbi člana 135 – 143 Zakona o privrednim društvima.

Kako se ništa od ovoga nije desilo, Vlada je zakazavši nezakonito skupštinu akcionara otvorila vrata tužbama. Svaki akcionar EPCG, naime, može da se žali Privrednom sudu zbog nezakonito zakazane sjednice, a nakon odluke suda obaraju se sve odluke nezakonito sazvane skupštine. A potom slijede zahtjevi za odštetu…

Ostaje i problem verifikacije tih odluka u Centralnom registru privrednog suda, jer ih, po zakonu, predaje zakonski zastupnik društva (trenutni izvršni direktor) ili osoba koju on ovlasti.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je 24. januara tvitnuo da je Vlada zakazala sjednicu skupštine akcionara EPCG za 25. februar.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije