Connect with us

Ekonomija

POVEĆAN PROMET NA TIVATSKOM AERODROMU: Za praznike zabilježen dolazak 3.170 putnika; TO MONTENEGRO: Prvi let do kraja mjeseca, karte još nijesu dostupne

Published

on

Tokom prvomajskih i praznika za pravoslavni Uskrs, djelimično se povećao i promet na aerodromu Tivat.

Tako je u ovoj vazdušnoj luci u periodu od 30.aprila do 5. maja zabilježen ukupan promet u polasku i dolasku od 3.170 putnika i 55 aviona.

Od toga su 14 bili komercijalni putnički avioni kompanija Air Serbia, Ukraine International, Belavia i Israir na redovnim i čarter linijama sa Beogradom, Kijevom, Minskom i Tel Avivom, dok je istovremeno u Tivat sletio 41 vazduhoplov iz segmenta tzv. generalne, odnosno poslovne avijacije.

Imajući u vidu epidemiološku situaciju i stanje u državi, pa i u svijetu, čini se da se naziru vidljivi pomaci za potencijalnu turističku sezonu koja će poboljšati ekonomiju Crne Gore.

Prvi let ToMontenegra do kraja mjeseca, karte još nijesu dostupne

U međuvremenu, državni sekretar Ministarstva kapitalnih investicija Zoran Radunović kazao je da tačan datum polijetanja prvog aviona kompanije ToMontenegro još uvijek nije poznat ali da će biti prije 1. juna.

“Očekujemo da bi kompanija mogla da bude spremna čim se prvi avion vrati sa radova, odnosno farbanja koje bi trebalo da bude u toku naredne nedjelje. Svakako će to biti do 1. juna, a može da bude i ranije. Ipak su se izdešavale određene okolnosti na koje nije mogla da utiče ni nova kompanija ToMontenegro, ni Vlada Crne Gore oko preuzimanja aviona koji su bili u operativnom lizingu kod Montenegro Airlinesa. Taj proces je bio usporen”, kazao je Radunović.

Nakon toga je, dodaje, trebalo dobiti neophodni sertifikat, odnosno AOC koji je juče dobijen.

“Sada su se stekli uslovi da uz još jedan sertifikat, operativnu licencu koju treba da dobijemo od Agencije za civilno vazduhoplovstvo. U principu ne fale dozvole za letjenje, ali je neophodan još jedan operativni sertifikat. Očekuje se da će biti uskoro, jer taj operativni sertifikat se dobija na osnovu biznis plana, koji treba da podnesu Agenciji za civilno vazduhoplovstvo i još par nekih dokumenata koji bi pokazali njihov plan komercijalnih operacija u narednom periodu”, istakao je Radunović.

Čekamo destinacije, nema ni online karata

Još nije potvrđeno na kojoj će liniji prvo letjeti novi nacionalni avio-prevoznik, mada se ranije čulo da će to biti Beograd.

Online karte još nijesu dostupne.

Zanimljivo je da je sajt Montenegro Airlinesa, nakon gašenja kompanije i sam bio ugašen, a sada je aktivan. Na sajtu se još ne mogu odabrati destinacije niti vidjeti cijene karata.

Kako saznajemo, ni turističke agencije još nijesu dobile instrukcije kako da prodaju karte ToMontenegra, ni 20-ak dana prije prvih letova.

Izvori: Vijesti.me, Investitor

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije