Connect with us

Ekonomija

PREMIJER I PARTIJE: Milatović siguran u kompromis o budžetu

Published

on

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović saopštio je kako je siguran da će doći adekvatnog kompromisa o budžetu za 2022. godinu, te da će on biti usvojen u parlamentu do kraja godine i to u mjeri u kojoj je fiskalno održiv

Milatović je u emisiji Link na Radiju Crne Gore rekao da vjeruje da će poslanici odgovorno pristupiti kad je u pitanju program Evropa sad, te da će ga podržati u parlamentu.

“To je nešto što građani očekuju od njih, i ovaj potez premijera ide u tom pravcu da se kroz razgovor s predstavnicima parlamentarne većine dođe do odgovarajućih rješenja”, rekao je Milatović.

On je poručio da su bolji životni standard građana, konkurentnija privreda i ubrzanje EU integracije ključni zadaci Vlade Crne Gore.

“Mi smo jasno na tom putu i od tog puta se apsolutno neće odustati”, rekao je Milatović.

Vrijednost predloženih amandmana u parlamentu je oko 400 miliona eura, kaže Milatović, i podsjeća da je Vlada predložila budžet sa pretpostavkom deficita za narednu godinu od 3,8 procenata.

“Uz sve ove dodatne amandmane deficit bi bio 12-13 odsto, a to je sasvim sigurno fiskalno neodgovorno i takav budžet ne bi smio usvojen”, rekao je Milatović.

Na pitanje u kojem dijelu očekuje kompromise, Milatović je rekao da bi dogovora moglo doći u dijelu koji se tiče penzija i dječjih dodataka.

“Ne bih želio da govorim dok ne dođe do dogovora, a sve u cilju postizanja fiskalno odgovornog budžeta”, rekao je Milatović.

On je optimista da će budžet do kraja godine biti usvojen na fiskalno odgovoran način: “Naći će se politički kompromisi koji neće ugroziti održivost naših javnih finansija”.

“Ne želim da vjerujem da će bilo ko u parlamentu uskratiti građane za sve benefite koje donosi program Evropa sad”, poručio je Milatović.

I dalje sam ekspert, DPS-u potrebna reforma

Na pitanje o eventualnom političkom angažmanu, Milatović kaže da je i dalje ekspert koji obavlja funkciju ministra ekonomskog razvoja u vladi koja ima mandat od građana da vrti optimizam i poveća životni standard.

“Zagovornik sam da bi vlada trebalo da bude osnažena u narednom periodu, nama je potreban ministar pravde i to je kadrovski prioritet”, rekao je Milatović.

Za DPS je, kaže, najvažnije da se partijski reformišu i shvate koje su greške činili u prethodnom periodu.

“Vjerujem da će neki mlađi ljudi u toj partiji naći neko svoje mjesto, da će u narednom periodu ta partija doživjeti snažnu reformu. Ne mislim da je pravo vrijeme za njihov povratak, ne mislim ni da će se to desiti. To je partija koja doživljava veliki pad”, rekao je Milatović.

Milatović o KAP-u

Govoreći o situaciji u KAP-u, Milatović je rekao da je Vlada Crne Gore podržala zajednički stav ministarstava kapitalnih investicija i ekonomskog razvoja da KAP smanji proizvodnju u elektrolizi na bazi tehnološkog kontinuiteta, kako bi se umanjili troškovi struje prema EPCG.

“Jedan društveno odgovoran poslodavac bi trebalo da prihvati fer ponudu Vlade da se riješi problem. Sa stanovišta MEK-a, mi smo ove godine isplatili 4,7 miliona eura za socijalni program za radnike KAP u stečaje. Jedan dio tih radnika je ponovo zaposlen u KAP-u u vlasništvu Uniproma”, podsjetio je Milatović.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije