Connect with us

Ekonomija

PREMJEŠTANJE PŠENICE: Opcija skladištenja i Rakčevićevi silosi

Published

on

Vlada planira da 10.500 tona pšenice koja je smještena u silosima Luke Bar, premjesti u Nikšić, pišu Dnevne novine.

U Vladi tvrde da je stanje pšenice upitno zbog čega su donijeli zaključke kojima je zadužena Uprava za bezbjednost hrane da bez odlaganja izvrši inspekcijski nadzor u silosima Luke Bar i konstatuje stanje u kome se nalazi pšenica, dok su nadležna ministarstva zadužena da preduzmu konkretne aktivnosti u cilju zaključivanja ugovora o prevozu i skladištenju pšenice.

– Nikšićki mlin u njihovim silosima nudi smještaj za 35.000 eura za šest mjeseci. Ovi silosi su renovirani prije dvije godine u skladu sa međunarodnim standardima pa su pored neuporedivo niže cijene skladištenja i uslovi mnogo bolji. Takođe, ovi silosi su i namijenjeni za smještaj pšenice za mljevenje u mlinu koji se nalazi u njihovoj neposrednoj blizini. Postoji mogućnost smještaja u silosima u Spužu i u Nikšiću, a mlinovi u njihovom okruženju su u Spužu “Šajo” a.d. i u Nikšiću “Nikšićki mlin a.d. – saopšteno je iz Vlade.

Prema njihovim riječima, troškovi skladištenja na mjesečnom nivou u silosima Luke Bar iznoslili su: 47.250 eura (za mjesece sa 30 dana), a 48.825 eura (za mjesece sa 31 dan).

– Ukupni troškovi skladištenja, zaključno sa 31. decembrom 2020. godine iznose 340.200 eura. Fakturisano je 291.375 eura, a plaćeno je 244.125 eura – kažu u Vladi.

Dodaju da je pšenica bila zaražena te da su tri puta vršili fumigaciju (suzbijanje štetočina u skladištima koja podrazumijeva i elevaciju).

– Zbog toga, ukupni troškovi fumigacije, elevacije i skladištenja u 2020. godini iznose 360.200 eura – ističu u Vladi.

Pravno formalno, pšenica nije još puštena u slobodan promet. Nije izvršeno carinjenje, što će dodatno koštati još sedam odsto od ukupne vrijednosti pšenice u trenutku izmještanja pšenice iz Luke Bar.

– Ovakva roba se carini onda kada je već ugovoreno dalje postupanje sa njom. U međuvremenu, u ovom trenutku se stvaraju veliki troškovi skladištenja, pšenica već stoji devet mjeseci u skladištima koja nijesu ni predviđena za toliko zadržavanje. Prethodno je vidljivo iz činjenice da se treći put dešavaju incidenti sa zaražavanjem pšenice. Hitno je potrebno da se pristupi fazi prevoza pšenice iz Luke Bar kako bi se skladištila u uslovnim silosima i počeo postupak mljevenja – ocjenjuju u Vladi.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije