Connect with us

Društvo

BAR: Turistički promet pola onoga iz 2019.

Published

on

U Baru trenuno boravi oko tri hiljade prijavljenih gostiju a turistička sezona se odvija u skladu sa očekivanjima, rekao je za Agenciju Mediabiro direktor turističke organizacije Bar Emil Kukalj.

„U odnosu na prethodnu godinu ovo je veliko uvećanje. Međutim, u odnosu na 2019. to je oko 50 odsto ostvarenog turističkog prometa. Kada govorimo o potrošnji turista, ona je nešto niža zbog smanjenja platežne moći tursita sa naših emitivnih tržišta. Očekujemo da ćemo tokom špica ljetnje turističke sezone imati takođe oko 50 odsto ostvarenog prometa iz 2019. Zaista smo se potrudili da pripremimo kvalitetnu sezonu. Imamo manji pritisak na infrastrukturu što će možda na neki način uticati na stepen zadovoljstva naših turista“, kazao je on.

Bez obzira na to, ističe Kukalj, uložen je veliki trud svih opštinskih preduzeća da se ova sezona pripremi i dočekaju turisti.

Govoreći o strukturi gostiju, direktor TO Bar naglašava da je najviše gostiju iz regiona, BiH i Srbija ali i iz Kazahstana te da je najveći broj njih odsjeo u privatnom smještaju.

„To je jedna lijepa vijest jer je došlo do uspostavljanja avio saobračaja između Kazahstana i Podgorice. U suštini, ovo je struktura gostiju koja je opštepoznata. U Baru su to manje – više stalni gosti“, kaže Kukalj.

Cjenovna politika u Baru u skladu je sa trenutnom sitacijom.

„Cijene jesu ostale na nivou iz 2020. Ono što je bip naš apel kao turističkih poslenika iz turističke organizacije je da se prije svega sa politikom cijena treba biti oprezan, Svjesni smo da kad se jednom cijene spuste teško ih je vratiti na pređašnje stanje. Uvijek je preporuka bila da se za istu cijenu ponudi kvalitet više ili da to bude neki sezonski popust gdje će svakako biti istaknuta i ona osnovna cijena. Mi svakako ne možemo direktno utkcati na politiku cijena, ali došlo je do njihove korekcije“, kaže Kukalj za Agenciju Mediabiro.

Mišljenja je da je nezahvalno predviđati i planirati ali da sa druge strane ne mogu sebi dozvoliti da ne prave neke prognoze.

„U TO Bar smo umjereni optimisti kada je u pitanju ne samo ljetnja turistička sezona nego i cijela godina. Ove godine, zbog situacije, očekujemo manje prihode. To je očekivanje na nivou destinacije, kod nekoga možemo imati bolju situaciju kod nekoga lošiju, sve u zavisnosti kako se ko pripremio za sezonu, na nivou desrinacije očekujemo 50 odsto od 2019 godine kada je u pitanju broj dolazaka“, zaključuje Kukalj.

Na plaži u Dobrim vodama prvog dana vikenda bilo je dosta kupača

A o popunjenosti hotela Kalamper i najavama za naredni period za Agenciju Mediabiro govorila je menadžerka hotela, Zejnepa Dreković.

„Hotel Kalamper trenutno je popunjen oko 60 posto. S obzirom na to da je vikend popunjenost je veća, a radnim danima iznosi oko 40 odsto. Osim gostiju iz regiona i Evrope ima i domaćih gostiju“, rekla je ona.

Najave su, kaže, odlične. Međutim, otkazna politika je takva da gosti u svakom trenu mogu da otkažu pa dok gosti i stvarno ne dođu ne može se znati stvarno stanje.

„S obzirom na činjenicu da se epidemiološka situacija popravila, očekujemo da če biti veliki broj turista. Najave su odlične i očekujemo da će se sve rezervacije realizovati. Imamo najviše gostiju iz okruženja ali i Zapadne Evrope, Ukrajine, Rusije. To su gosti koji svake godine dolaze kod nas tako da ih očekujemo i ove godine“, kazala je ona.

Zbog dobrih najava, objašnjava Dreković, hotel Kalamper upotpunio je svoju ponudu otvaranjem luksuznog plažnog Koktel Beach bara u koji je uloženo preko 300 000 eura.

„Nadamo se da će otvaranje ovog koktel bara zaista upotpuniti našu ponudu i da će naši gosti biti zadovoljni“, rekla je Dreković.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije